O pitanju slobode | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

O pitanju slobode

U Zagrebu se premijerno prikazuje dokumentarni film Citizenfour, priča o najpoznatijem američkom zviždaču Edwardu Snowdenu.

19.04.2015 - 20.04.2015 , Zagreb - Kino Europa

FOTO: Thierry Ehrmann

  • A
  • +
  • -

Represija protiv američkog zviždača Edwarda Snowdena, kao i slučaji Chelsea Manning te Juliana Assangea, zorno pokazuju granice slobode (govora) u onome što se naziva informacijskim dobom. Redateljica Laura Poitras krajem 2014. predstavila je svoj dokumentarac Citizenfour, intimni portret Snowdena i njegovih akcija, za koji je dobila i Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Citizenfour priča je o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e, čovjeku koji je otkrio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana od strane Nacionalne službe sigurnosti SAD-a (NSA). Ovaj dokumentarni triler čija priča započinje anonimnim mailom, a nastavlja se odlaskom u Hong Kong i brojnim sastancima s čovjekom kojeg je u kratkom periodu upoznao cijeli planet, pokazuje opasnosti politike nadziranja i kršenja osobnih sloboda.

Film će hrvatskoj publici, u suradnji s Restart Labelom, hrvatskim distributerom filma, premijerno predstaviti Multimedijalni institut [MaMa], Centar za mirovne studije i Što, kako i za koga / WHW - organizacije koje se intenzivno bave pitanjima slobode u informacijskom društvu, zviždačima i hakerima ili novim spojevima umjetnosti i aktivizma. 

Premijera filma bit će održana u nedjelju, 19. travnja, u kinu Europa, s početkom u 20 sati. S obzirom na velik interes javnosti i rasprodane ulaznice za projekciju, u ponedjeljak, 20. travnja, u dvorani Müller kina Europa bit će održan i razgovor o slučaju Snowden, uz sudjelovanje Helene Puljiz, Srećka SladoljevaVlatka Cvrtile te moderaturu Tina Gazivode.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 17.04.2015