O podjelama | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

O podjelama

Uz Stefana Nowotnyja, Lászla Krasznahorkaija i Diedricha Diederichsena, u sklopu projekta Kritika danas u Zagrebu gostuje i francuska spisateljica i filozofkinja Gwenaëlle Aubry.

FOTO: Olivier Roller

Suvremena francuska spisateljica Gwenaëlle Aubry rođena je 1971. godine. Nakon studija na École normale supérieure i na u Cambridgeu – gdje je doktorirala filozofiju – neko vrijeme živi u Italiji i Obali Bjelokosti. Trenutno je zaposlena u znanstvenom institutu CNRS (Centre national de la recherche scientifique) u Parizu. Objavila je veći broj članaka o antičkoj filozofiji i njezinoj suvremenoj recepciji kao i prijevoda djela antičkih filozofa.

Prvi je roman, Vražji odstranjivač mrlja (Le Diable détacheur), objavila 1999. godine. Nakon njega uslijedili su romani Izdvojena (L'isolée, 2002), Izdvojenost (L'isolement, 2003), Naš se život troši preobražajima (Notre vie s'use en transfigurations, 2007) i Nitko (Personne, 2009). Roman-abecedarij Nitko, u kojem se isprepleće autobiografija i fikcija, 2009. je dobio uglednu književnu nagradu Femina i preveden je na desetak jezika. Izdavačka kuća Disput objavila je 2011. godine roman Nitko u biblioteci Na tragu klasika u prijevodu Marije Paprašarovski. Svoj je posljednji roman, Podjele (Partages), objavila je 2012. godine, a njegov prijevod, kojega potpisuje Sanje Šoštarić, na policama se hrvatskih knjižara, također u izdanju Disputa, našao ove godine. 

S Gwenaëlle Aubry će u četvrtak, 6. studenog u 19 sati, u zagrebačkoj Booksi razgovarati Miljenka Buljević, a razgovor će se, bez prijevoda, odvijati na engleskom jeziku. Dan nakon gostovanja u Booksi, u petak, 7. studenog, autorica će održati predavanje u Medijateci Francuskog instituta (Preradovićeva 5). Neposredno prije i nakon ovih događanja knjige Nitko i Podjele bit će moguće kupiti po znatno sniženim cijenama.

Gostovanje Gwenaëlle Aubry organizirano je u sklopu projekta Kritika danas kojeg provode organizacije Kurziv (Kulturpunkt.hr), Multimedijalni institut (MaMa) i Kulturtreger (Booksa).

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.10.2014

VEZANE VIJESTI

Kritika u zemlji čudesa

Kako utjeloviti kritiku danas tema je predavanja teoretičara i filozofa Stefana Nowotnyja koje će održati u četvrtak, 23. studenog u net.kulturnom klubu mama.

Lucidni i bespoštedni kroničar društva

Krajem listopada, u Zagrebačkom kazalištu mladih i književnom klubu Booksa gostuje László Krasznahorkai.

Umjetnost, politika i pop-kultura

Njemački kulturni kritičar Diedrich Diedrichsen u Zagreb dolazi razjasniti zašto "Pop-muzika nije stvar muzike".