O položaju žena u različitim društvenim kontekstima | kulturpunkt

Natječaji Radionice

<

O položaju žena u različitim društvenim kontekstima

Na radionicu Andreje Kulunčić u Sinju posebno se pozivaju prosvjetni djelatnici i stručni suradnici u okviru obrazovnog sustava.

ROK: 17.09.2021
  • A
  • +
  • -

U subotu, 18. rujna, od 10 do 13 sati u zgradi Palacine, kao dio projekta Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete, umjetnica Andreja Kulunčić održati će radionicu o angažiranim umjetničkim projektima koji se bave položajem žene u različitim društvenim kontekstima. 

Na radionici će biti predstavljeno pet projekata koji se na različite načine fokusiraju na položaj žene u vrlo određenim društvenim situacijama, te recentni projekt koji se bavi pitanjem izostavljanja ženskog iskustva iz povijesne naracije (HIStory / HERstory) na primjeru Golog otoka. Projekt index.žene (2007. – 2014.) bavi se položajem žena u Splitu, Napulju, Beogradu i Ljubljani registrirajući kako svoju poziciju definiraju žene birajući između tri ponuđene opcije, zadovoljna, diskriminirana ili zlostavljana; Samo za Austrijance (2005.) se bavi latentnim predrasudama i diskriminacijom stranih radnica u Austriji; Nama: 1908 zaposlenika, 15 robnih kuća (2000.) sudbinom radnica koje rade u poduzeću pred stečajem; Projekt Iste (2017. – 2018.) bavi se diskriminacijom žena različitih etničkih, vjerskih, rasnih i seksualnih pripadnosti u Zagrebu kroz seriju plakata po gradu i animacijom na društvenim mrežama. U krugu (2012.) zaokružuje temu položaja žene u suvremenom društvu kroz psihoterapijsku seansu u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče s pacijenticama koje boluju od depresije, i pitanjem: "Zašto dva puta više žena nego muškaraca obolijeva od depresije?" Posljednji, recentni projekt Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete (2019. – ) u fokus stavlja uspostavljanje ženske memorije na traumatičnu prošlost političkih zatvorenica na Golom otoku i Sv. Grguru u periodu raskola Tito-Staljin.

Iz Galerije Sikirica pozivaju sve zainteresirane za sudjelovanje da svoju prijavu pošalju mailom (ime i prezime, kontakt telefon). S obzirom na specifičnost teme, posebno se pozivaju prosvjetni djelatnici i stručni suradnici u okviru obrazovnog sustava koji će kroz radionicu otkriti mogućnost približavanje ove kompleksne teme djeci i mladima na jedan drukčiji način, kroz interpretaciju umjetničkih formi i praksi i zanimljivu analizu umjetničkih djela koja posredno uče i educiraju o teškoćama i izazovima s kojima se žene suočavaju (financijska ovisnost, društvena marginalizacija, nasilje).

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 14.09.2021