O postkolonijalnoj književnosti | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

O postkolonijalnoj književnosti

AGM je izdao prijevod knjige Ključni pojmovi postkolonijalne književnosti ugledne profesorice s Cambridgea Gine Wisker.

  • A
  • +
  • -
Knjiga Ključni pojmovi postkolonijalne književnosti pokazuje da "postkolonijalna književnost i postkolonijalna književna teorija nisu tek prolazne mode, jer se u njihovim nejasnim određenjima, teškoćama i dilemama zrcali iskustvo suvremene kulture, suočene sa suprotstavljenim procesima globalizacije i traganja za identitetom".

Njezina je sklonost prema pokušaju da se naglasi identitet tako u najmanju ruku upozorenje: o ravnoteži između globalizacije i identiteta možda ovisi sudbina svjetske kulture, a oba se procesa danas odvijaju u naglašenim oprekama i nejasnim dilemama. Književnost je u tome, budući da radi s jezikom koji je osnovica svake kulture, osjetljivo područje. Njezinu je univerzalnost teško, gotovo nemoguće postići zbog raznolikosti jezika, a s druge se strane procesi globalizacije zbivaju gotovo nalik prirodnim pojavama, nezaustavljivo prožimajući svagdašnji život, a time i kulturu koja se mora na njega oslanjati.Gina Wisker
profesorica je suvremene književnosti i koordinatorica ženskih studija na sveučilištu u Cambridgeu. Autorica je, uz ovdje prevedene Ključne pojmove postkolonijalne književnosti, zapaženih knjiga Essential Guide to Criricism on Margeret Atwood, Teaching African American Women′s Writing i Horror Fiction, kao i brojnih rasprava i eseja. U središtu su njezinog teorijskog zanimanja problemi osobito feminizma i postkolonijalne književnosti, ali i tematika horora i obnove gotskog romana u književnosti te na filmu i televiziji.

Izvor: AGM
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.02.2011