O prisutnosti i odsutnosti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

O prisutnosti i odsutnosti

Umjetnica Sybille Neumeyer istraživala je aspekte prisutnosti i vremena u okviru unutargradskih praznina, fokusirajući se na devastirana i napuštena područja Hrvatske. 

01.02.2013 - 06.02.2013 , Zagreb - Pogon Jedinstvo

"Sybille Neumeyer kroz izložbu past presence, present absence – urban aspects rekreira napuštene interijere dvjema suprotstavljenima video-projekcijama – prikazuje prostor istovremeno promatran iz dvije nasuprotne pozicije, i to na način da jasno otkriva svoju prisutnost, poziciju, kao i metodu bilježenja stanja prostora. Na taj način posjetitelja dovodi u centar, simbolički ga postavlja u središte konkretnog interijera, bio to Paromlin, Badel, Vojna bolnica ili privatna stambena kuća... 

Njezina figura koja se kreće kroz prostor i kamera koja ga bilježi jedino je što je tamo zbilja prisutno, sve ostalo u prostoru svjedok je odsutnosti. Time razbija voajerističku iluziju izolacije i izmještenosti, u potpunosti dekonstruira proces nastanka fotografija i snimaka, te implicira kako je nužno neprestano činiti vidljivim i demistificirati način na koji pristupamo tim prostorima. Njezina namjera nije popisivati ni sistematizirati lokacije napuštenih ruševnih zdanja u Zagrebu, s obzirom na to da su brojne lokalne inicijative i institucije u više navrata to već odradile. Njezin je cilj ponovno skrenuti pozornost na njihovu prisutnost i preciznije – prisutnost odsutnosti znakova života i dojam izgubljenog potencijala. Statičnim i sporim snimkama te prirodnim osvjetljenjem nastoji izbjeći svaki spektakl, onemogućiti gledatelju neobvezujući užitak, a usmjeravajući fotoaparat prema kameri (pa samim time i prema promatraču) sugerirati kako takve prostore ne bi trebali tek tiho napuštati, već im se neprestano vraćati sve dok ih ponovno ne uspijemo utkati u živo tkivo grada", u pozivu na izložbu napisala je Marijana Rimanić.

Sybille Neumeyer bavi se komunikacijskim dizajnom i istraživanjem vizualnosti, a posebno područje njezina interesa je istraživanje kroz umjetnost i dizajn, kao i prirodne znanosti i povijest znanosti. Stvaranje znanja i značenja kroz slike, vizualne prakse i intervencije smatra znanstvenim koliko i umjetničkim pristupom. U umjetničkom i poetskom promišljanju koristi znanstvene metode, slike, sprave i tekstove kao nadahnuće za vizualne procese i  eksperimente. Njezin laboratorij za istraživanje forme i fantaziju, osnovan 2009. godine, predstavio je u prvoj publikaciji niz eksperimenata i promišljanje o istraživačkim procesima u vizualnoj praksi. Na polju teorije Sybille Neumeyer usredotočena je na vizualne procese u znanstvenom radu, kao i u povijesti i teoriji znanosti. Njezin magistarski rad bavi se vizualnim pristupom znanju pomoću znanstvenih metoda, objekata i instrumenata. U aktualnom radu kombinira usredotočenost na znanstvene slike i metode s predmetima i procesima iz prirode i kulture. Metodologija prirodnih znanosti i arheologije dio je njezina rada jednako kao što su to i eksperimentalni čin, izvedba procesa, fikcija, estetska refleksija i čista dokumentacija. Osim toga, zanima je i bavljenje arhitektonskim prostorima, gradom i urbanim životom. Godine 2008. sudjelovala je u interdisciplinarnom projektu koji je stvarao privremene prostore u praznim trgovinama Bremerhavena.

Nakon otvorenja 1. veljače u 20 sati, javna vodstva po izložbi održat će Tihana Bertek (2. veljače u 19 sati) i Bojan Mucko (3. veljače u 19 sati). Izložbu možete pogledati do 6. veljače u velikoj dvorani Pogonu JEDINSTVO 

Radovi Sybille Neumeyer – uključujući video instalaciju, crteže i instalaciju od papira – rezultat je njezinog tromjesečnog boravka u Zagrebu u sklopu projekta Razmjene umjetnika na rezidencijalnim boravcima kojeg POGON provodi u suradnji s Akademie Schloss Solitude iz Stuttgarta. 

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 28.01.2013