O radničkim zadrugama | kulturpunkt

Najave Tribina

<

O radničkim zadrugama

Tribina koja će biti održana u prostorijama Saveza antifašističkih boraca i antifašista bavit će se raznim aspektima radničkog samoupravljanja

30.04.2014 , Zagreb - SABA

FOTO: Rob

  • A
  • +
  • -

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Centar za radničke studije (CRS), Femfront i Mlade antifašistkinje Zagreba (MAZ) organiziraju tribinu Radničke zadruge – model za transformaciju poduzeća kojim upravljaju radnici. Uvodna izlaganja održat će Ilda Stanojević (Hrvatski savez zadruga) i Teo Petričević (radnička zadruga Humana Nova

Zadruge, ESOP modeli i drugi modeli radničkog dioničarstva, kojima se vlasništvo i upravljanje nad proizvodnim procesom te rezultatima rada u većoj ili manjoj mjeri  nalaze u "rukama" radnika, važan su doprinos demokratizaciji ekonomske sfere. Mnogo je primjera koji ukazuju da se svrsishodnost ovakvih modela ne iscrpljuje na razini zadovoljenja principa, već je često riječ o ekonomski uspješnom i društveno odgovornom poslovanju.

Ujedno, primjeri poput ITAS-a iz Ivanca, te zagrebačkog Jedinstva ili RIZ-a, ukazuju na još jedan bitan moment – kako bi se uopće došlo u poziciju mogućnosti implementacije modela, često je potrebna višegodišnja borba, koja u navedenim slučajevima znači i borbu za očuvanje proizvodnje. Model organiziranog radničkog dioničarstva (ESOP model) u Hrvatskoj je pravno reguliran Zakonom o radničkom dioničarstvu te je usprkos mnogobrojnim ograničenjima implementiran u 30-ak većih poduzeća premda su u vrlo malom broju tih poduzeća radnici većinski vlasnici i imaju upravljačka prava. 

S druge strane, o modelu zadrugarstva koje se temelji na demokratskim načelima upravljanja do sad se nije razgovaralo u okvirima transformacije pojedinih poduzeća. Institucija radničkih zadruga, uvrštena u posljednji Zakon o zadrugama, u perspektivi predstavlja model kojim bi dionička društva mogla biti transformirana u zadruge u kojima vlasnička i upravljačka prava pripadaju radnicima. Problem ovim alternativnim vlasničkim i upravljačkim modelima predstavlja nedostatak financijskih institucija koje bi stajale iza projekta, te adekvatne podrške kod osmišljavanja i razrade modela. 

Postojeća legislativa, mogući organizacijski modeli te potpora financijskih institucija neke su od tema o kojima će se razgovarati na tribini u nadi zajedničkog osmišljavanja konkretnih rješenja.

Tribina će biti održana u srijedu 30. travnja u 18 sati, u prostorijama Saveza antifašističkih boraca i antifašista u Zagrebu.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 28.04.2014