O radu i solidarnosti | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

O radu i solidarnosti

Projekt i izložba Početi najbolje što se može osvrće se na eroziju socijalne sigurnosti, masovnu nezaposlenost i nestabilne uvjete tržišta rada u Hrvatskoj.

  • A
  • +
  • -

Projekt Početi najbolje što se može - Početnica zajedničkog djelovanja 2013 - 2014. dio je dugoročnog multidisciplinarnog istraživačkog projekta Kreativne strategije koji obuhvaća teorijska istraživanja, umjetničku produkciju i procese kritičke refleksije. Projekt je započela Andreja Kulunčić 2010. godine s ciljem mapiranja i poticanja kreativnih strategija i konkretnih platformi za artikulaciju društvenih problema te pružanje podrške traženju njihovih rješenja na mikro i makro razinama. Polazišna točka projekta jest potencijal samorganizacije pojedinaca i grupa za umrežavanje i jačanje zajedničkog političkog djelovanja. Uz istraživačko-aktivistički dio, koji se realizira u suradnji sa širokim brojem sudionika, dio projekta čini i umjetnička produkcija realizirana u nekoliko zasebnih modula. 

Dosad su u sklopu Kreativnih strategija realizirana tri modula. Prva dva modula su bila vezana uz teme javnog prostora i zajednice, treći modul bavi se aktualnom problematikom samoorganiziranja radnika i drugih građanskih inicijativa u hrvatskom kontekstu te razmatra širi niz društvenih tema. U okviru projekta Andreja Kulunčić pozvala je na suradnju grupu Direktna demokracija u školi i Novi sindikat, te niz formalnih i neformalnih grupa koje su mahom proizašle iz studentskog plenuma 2009. godine, grupe poput BRID-a, Ženske Fronte, Fem Fronte ili pak Prava na grad, a uz njih i niz drugih organizacija i pojedinaca koji su sudjelovali u stvaranju početnice zajedničkog djelovanja. 

Kontekst trećeg modula određen je erozijom socijalne sigurnosti, masovnom nezaposlenošću i nestabilnim uvjetima tržišta rada u Hrvatskoj unutar čega se izdvajaju ključne teme: novo siromaštvo, samoorganiziranje radnika, direktna demokracija, društvena solidarnost, samoorganizirane građanske inicijative i kontekstualna teologija. Uz niz aktivnosti koje uključuju radionice, predavanja, tribine i projekcije vezane uz glavne teme projekta, središnji element projekta realizira se u formi prenosive modularne prostorne jedinice koju su kreirali svi sudionici projekta. 

To je prostorna i prenosiva instalacija koja uz to što kreira prostorni okvir diskurzivnih događanja istodobno funkcionira i kao svojevrsna početnica –toolkit – s pojmovnikom, arhivom dosadašnjih borbi i literaturom iz područja sindikalizma, direktne demokracije, feminizma, praktične teologije i angažirane umjetnosti s ciljem edukacije, informiranja i otvaranja dijaloga. Model početnice metafora je i poticaj zajedničkom djelovanju ali i konkretan edukativni alat namijenjen korisnicima koji potiče stjecanje znanja u iznalaženju alternativnih rješenja u politički nefunkcionalnoj svakodnevici. Iniciran u Galeriji Nova toolkit putuje po manjim gradovima Hrvatske i regije s ciljem edukacije, informiranja, otvaranja dijaloga, umrežavanja i prezentacije, te arhiviranja dotadašnjih materijala. Projekt organizira kustoski kolektiv WHW - Što, kako i za koga?

U sklopu izložbe bit će organizirana čitaonica Početi najbolje što se može, uz izbor literature za početak ozbiljnog proučavanja područja radničkih prava i sindikalizma, feminističkih praksi, teologije oslobođenja i angažirane umjetnosti. Također, u sklopu izložbe od 29. svibnja do 11. lipnja bit će održana radionica Osnove direktne demokracije, tribina Perspektive novog sindikalizma, predavanje Socijalna dimenzija religije: kršćanstvo u praksi, predavanje i radionice Emancipatorski potencijal religije i društveni angažman te Kršćanstvo prakse, individualni projekti, prezentacija filma Što je nama naša borba dala i razgovor s protagonistima te prezentacija projekta Početnica i dinamike procesa Kreativne strategije.

Više o programima u sklopu izložbe i detaljan raspored možete pronaći ovdje.

Izvor: Početnica

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 20.05.2014