O redizajniranju svakodnevice | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

O redizajniranju svakodnevice

U sklopu izložbe Arte Útil održat će se čitalačke večer koju zajednički vode Fokus grupa i radna grupa k.r.u.ž.o.k.

09.04.2015 , Zagreb - Galerija Nova

Fokus Grupa, Krevet Marije Antoanete, Versailles

Čitalačka večer i diskusija - koju vode umjetnički kolektiv Fokus grupa i radna grupa k.r.u.ž.o.k. - posvećena je redizajnu svakodnevice u ruskoj avangardi, a održat će se u četvrtak, 9. travnja s početkom u 18 sati

“Jedan od načina na koji je avangardna utopijska umjetnost pokušavala uvesti razliku između starog i novog je zamjenom tradicionalnog obiteljskog života, kako su to članovi/ce Lef-a (Lijevi umjetnički front) opisivali/e, Novyim Bytom (novom svakodnevicom). Iako SSSR nije imao srednju klasu u zapadnom smislu, Novy Byt je zamišljen kao alternativa prezrenom Bytu (svakodnevici) koji se povezivao s buržujskim vrijednostima. Upotrebni predmeti koji su obilježavali buržujske vrijednosti; komode, ormarići i naposljetku krevet, postali su predmet političke borbe i redizajna. Olga Matich istražuje kako je utopijska avangardna umjetnost vidjela ulogu upotrebnih predmeta u oblikovanju svakodnevice i na koji je način pristupila re-dizajnu građanskog kreveta u krevet za novog čovjeka”, stoji u najavi čitalačke večeri za koju je potrebno pročitati tekst Olge Matich Remaking the bed: Utopia in daily life 

Prijave za sudjelovanje su otvorene do 7. travnja, a šalju se putem elektroničke pošte

Programi se odvijaju u sklopu izložbe Arte Útil koja je u Galeriji Nova otvorena do 16. svibnja.

Izložba i prateći program prezentacija i razgovora su dio međunarodnog suradničkog projekta Ovo je sutra. Povratak izvorima: oblici i djelovanje u budućnosti uz podršku programa Evropske Unije Kreativna Evropa.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.04.2015

VEZANE VIJESTI

Korisna umjetnost

Izložba arhiva Arte Útil predstavlja pokušaj razumijevanja alternativnih uloga umjetnosti u suvremenom svijetu.

Korisnost nekorisnog

Razgovarala: Antonija Letinić
Kao i radnici s početka 19. stoljeća, i mi smo danas suočeni sa zadatkom razvijanja kolektivne, emancipatorske, teorijske i praktične potrage za stvarno korisnim znanjem - smatra WHW.

Postojani trendovi

Piše: Matija Mrakovčić
U protekloj je godini zabilježeno 237 napada na umjetničke slobode, ali i ugnjetavanja, pritvaranja te progona umjetnika diljem svijeta.