O rodnoj liberalizaciji filma | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

O rodnoj liberalizaciji filma

U sklopu filmskih večeri u Močvari odvija se program Žene, majke, curice u kojem gostuju redateljice Nikica Zdunić, Jasna Nanut i Judita Gamulin.

12.02.2018 , Zagreb - Močvara

Tanja, r.: Jasna Nanut

U ponedjeljak, 12. veljače u sklopu filmskih večeri u Močvari odvija se program Žene, majke, curice u kojem gostuju redateljice Nikica Zdunić, Jasna Nanut i Judita Gamulin.

Kako stoji u službenoj najavi, one "u svojim kratkometražnim ostvarenjima portretiraju žene čija je ranjivost osnovni dramaturški motor njihovih života i koje omamljeno klize iz jedne u drugu povredu prepuštajući kormilo nizu slučajnosti. Svaka od ovih autorica fokusira se na različit period u životu žene".

Nikica Zdunić svoj nagrađivani film 13+ (2016.) "posvećuje djevojčicama koje tek moraju otkriti tajnu ženstvenosti". Jasna Nanut pak u svom prvom profesionalnom filmu Tanja (2016.), koji joj je lani priskrbio Oktavijana za najbolji kratki igrani film, slika krizu identiteta žene koja izlaz pronalazi u regresiji u djetinjstvo. Judita Gamulin svojom Maricom (2017.) govori o ženi koja je na pragu starosti odlučila napustiti obitelj i okusiti slobodu žene koja ne mora biti supruga ni majka.

Nakon projekcije filmova autorice će razgovarati o pitanjima ženskog identiteta, rodnoj liberalizaciji filma i drugim temama vezanih uz rodna pitanja. Razgovor moderira Višnja Vukašinović.

Vrata kluba otvaraju se u 19:30 sati, projekcije započinju u 20 sati, dok je razgovor s gošćama predviđen za 21 sat.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 06.02.2018