O "rupama" u urbanom sjećanju mjesta | kulturpunkt

Najave Performans

<

O "rupama" u urbanom sjećanju mjesta

Proučavanje arheologije lokaliteta MM-a uvid je između ostalog i u izuzetan arhiv koji posjeduje ta institucija.

18.12.2011 , Zagreb - MM centar
  • A
  • +
  • -

MM je od velikog značaja ne samo za medijske umjetnosti, već i za najšire pojmove kulturnih vrijednosti koje uključuju polimedijalnost, interkulturalnost i interdisciplinarnost. Arhiv i sam genius loci MM-a nadmašuju okvire gradskih ili nacionalnih institucija, te navode na promišljanje alternativnih modela kolektivnosti i intersektoralne produkcije kulture, umjetnosti i znanosti.

U arhivu koji je otvorila umjetnica Nives Sertić, a u okviru javnog poziva na sudjelovanje u radionici, Sonja Leboš bavila se mapama Ideje i Projekti. U njima su djelomično predstavljeni i neki neizvedeni projekti, kao i suradnje s drugim bitnim manifestacijama kao što su Urbofest ili Muzički salon

Autoricu ovog perfomativnog predavanja to je navelo na općenitije promišljanje sustava alternativne kulture koja se već u 60-im godinama prošlog stoljeca stvara u SC-u, pri čemu Multimedijalni centar u 1970-ima postaje njegov integralni dio, s interdisciplinarnim i internacionalnim programima koji od tada potiču generacije i generacije umjetnika, kao i kulturnih te znanstvenih radnika.

Performativnim izlaganjem u MM-u u okviru Velesajma kulture SC-a Sonja Leboš prije svega potcrtava vlastito kritičko citanje projektne studije za SC. 

Razloge nesrazmjera ove studije sa stvarnim potrebama kulture u prostoru SC-a autorica nalazi, između ostalog, i u velikim "rupama" koje postoje u urbanom sjećanju mjesta: počevši od razdoblja 2. Svjetskog rata, preko razdoblja nakon oslobođenja Zagreba od okupacije do osnivanja SC-a od strane Saveza studenata Jugoslavije (1945 – 1957) i razdoblja 1960-ih kada prostor češkog paviljona predratnog zagrebačkog zbora postaje Atomsko-biološki kabinet, do razdoblja koje brojni izvori nepravedno zovu tranzicijskim, dok bi zapravo trebali govoriti o još jednom ratnom razdoblju, a to su 1990-e.

Daljnje brisanje sjećanja mjesta nedostatnim politikama pamćenja, kao i zanemarivanje brojnih suvremenih praksi koje se sada odvijaju u prostorima SC-a – odnosno situacija do koje bi moglo doći ako kirurški potezi renderiranih arhitektonskih prikaza u navedenoj publikaciji postanu stvarnost, situacija je na koju ovim performativnim izlaganjem umjetnica upozorava.

Predavanje će biti održano u nedjelju, 18. prosnca u 18 sati.

 


Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 15.12.2011