O samoobrazovanju u umjetnosti | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

O samoobrazovanju u umjetnosti

Povodom zaključivanja projekta Raškolovano znanje, u Beogradu će biti organiziran veliki susret aktera regionalne nezavisne umjetničke scene.

  • A
  • +
  • -

U beogradskom kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka, od 1. do 3. ožujka bit će održan regionalni susret aktera nezavisnih kulturno-umjetničkih scena Raškolovano znanje. Ovaj susret ujedno predstavlja i završni događaj trogodišnjeg projekta Raškolovano znanje (o^o): kolektivno samoobrazovanje u umetnosti i kulturi koji se bavio ispitivanjem i primjenom alternativnih modela tradicionalnom obrazovanju namijenjenog umjetnicima i kulturnim radnicima. Projekt su od 2009. godine zajednički organizirali i provodili udruge TkH (Teorija koja Hoda) iz Beograda i Kontrapunkt iz Skopja.

Projekt Raškolovano znanje je kulturna inicijativa, koja je posvećena suvremenim nezavisnim kulturno-umjetničkim scenama, istražujući, ispitujući i prakticirajući alternative hijerarhijskim modelima tradicionalnog obrazovanja i komodifikaciji znanja kroz obrazovni sistem u neoliberalnom "kognitivnom kapitalizmu". Ovaj projekt nastoji biti obrazovnim programom u kojem privremene radne grupe samoorganiziraju svoje istraživačke i obrazovne procese i odlučuju o njegovom sadržaju, osiguravajući pritom horizontalnu produkciju, razmjenu i distribuciju znanja.

Cilj ovog susreta jest omogućiti regionalnim kulturno-umjetničkim scenama održivu platformu za diskusiju i dalje promišljanje širih pitanja pokrenutih u dosadašnjem radu projekta Raškolovano znanje. To su ponajprije pitanja kolektivizma, samoorganizacije, samoupravljanja, suvremene umjetnosti i obrazovanja kao javnog dobra, kao i mogućnosti stvaranja novih organizacijskih modela i infrastruktura za nezavisan i kritički rad.

Trodnevni program susreta sastojat će se od diskusija naslova Samoobrazovanje – kako ga vidi obrazovanje?; Zašto kažeš kolektivizam, a misliš kolaboracija?; Da li nezavisnoj sceni trebaju strategije ili taktike?; Teorija – umetnička praksa – aktivizam, kako napraviti jedinstven kulturni front?, prezentacije knjige Priručnik Raškolovanog znanja te projekcije dokumentarnog filma Marte Popivode Kulturni radnik/ca 3 u 1 o djelovanju nezavisne scene i kulturnih radnika na prostoru bivše Jugoslavije.

Na beogradskom susretu okupit će se više od pedeset sudionika i veterana nezavisne kulturno-umjetničke scene, teoretičara kulturnih politika i suvremene umjetničke prakse te aktivista. Detaljan program možete pogledati ovdje.  

Izvor: Raškolovano znanje
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 28.02.2012