O seksizmu i kritici | kulturpunkt

Audio

O seksizmu i kritici

Rasprava na tribini One nadiru u falangama otvorila je pitanja otvorenog seksizma u književnom i umjetničkom polju te mizoginog sustava koji omogućava njegovu reprodukciju.

Izravan povod za tribinu One nadiru u falangama: seksizam i kritika održane  2. listopada u dvorani vile Arko bila je seksistička i mizogina kritika romana Korane Serdarević  Eksperiment Irene Tot  Ivice Matičevića objavljena ovog ljeta u književnom časopisu Republika. Da ovakav diskurs nije rijetkost ni u glazbenoj kritici pokazali su i sporni tekstovi na glazbenom portalu Ravno do dna na koje je reagirao niz autorica i autora na feminističkim i nezavisnim portalima.

Sudionice tribine bile su književna kritičarka Katarina Luketić, književna kritičarka Nađa Bobičić, profesorica i književna teoretičarka Maša Grdešić i novinarka Ivana Perić. Razgovor je moderirala novinarka i književnica Antonela Marušić, a uvod u tribinu dao je predsjednik PEN-a i pjesnik Tomica Bajsić.

Organizatori tribine bili su Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatski PEN centar te udruge Kurziv (nakladnik portala Kulturpunkt.hr) i Kulturtreger (nakladnik portala Booksa.hr).

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 03.10.2018