O slobodi i vlasništvu | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

O slobodi i vlasništvu

Odluka australskog Saveznog suda predstavlja bitan presedan u kontekstu rasprava o autorskim pravima i ilegalnom skidanju multimedijalnog sadržaja s interneta.

Piše: Tomislav Žilić

FOTO: Marco Gomes

  • A
  • +
  • -

Američke kompanije, vlasnice autorskih prava za film Dallas Buyers Club (Dobri dileri iz Dallasa, 2013.), prije nekoliko mjeseci pred australski Savezni sud dovele su pružatelje mrežnih usluga koji su odbili otkriti identitete korisnika torrent klijenata putem kojih je ilegalno skidan spomenuti film. Voltage Pictures i Dallas Buyers Club LLC podnijeli su tužbu protiv šest australskih pružatelja mrežnih usluga nakon što su sami identificirali 4726 IP adresa koje su bez dopuštenja kompanija djelile film putem BitTorrenta, programa i servisa za mrežno dijeljenje i razmjenu datoteka.

Odlukom suda, pružatelji usluga morat će kompanijama učiniti dostupnim podatke korisnika kako bi mogli dokazati da je došlo do kršenja autorskih prava te radi osiguranja kompenzacija, što povlači značajnije posljedice u australskom kontekstu i šire. Naime, pružatelji usluga odbijali su udovoljiti zahtjevima kompanija smatrajući da se time krši pravo na privatnost korisnika te otvara prozor za daljnja pravna postupanja kojima bi filmski distributeri i vlasnici autorskih prava mogli tražiti kompenzaciju od korisnika. 

Presuda je došla u trenutku glasne kampanje protiv internetskog piratstva koju provodi australska vlada, s obzirom da je Australija jedna od vodećih zemalja svijeta kada je u pitanju ilegalno skidanje digitalnog sadržaja. Raširenost piratstva u Australiji najčešće se objašnjava velikom vremenskom odgodom u puštanju u optjecaj najnovijih filmskih naslova i serija, kao i kroz više cijene za kupnju digitalnog sadržaja na australskom tržištu. Nije slučajnost da je u jeku kampanje američki Netflix, sa svojom internetskom televizijom na zahtjev, krajem ožujka na velika vrata stigao na australsko tržište, nudeći tako korisnicima legalnu alternativu bogatog sadržaja čija popularnost posljednjih godina kontinuirano raste.

Jasno je da je presuda donesena kako bi se poduprla borba protiv internetskog piratstva te je očekivano da će materijalna korist velikih kompanija biti beznačajna. Nastavak je to globalne rasprave o prilagođavanju sustava autorskih prava u digitalnom dobu te predstavlja međunarodni presedan kada je u pitanju odnos pružatelja mrežnih usluga i krajnih korisnika, jačajući spregu zakonodavaca i interesnog lobija koji podržava tradicionalnu ideju intelektualnog vlasništva. 

Kako rasprave o autorskim pravima u Europi ne jenjavaju, budućnost alternativnih modela u kontekstu autorskih prava još je nesigurna, a servisi poput Netflixa šire se i na europsko tržište uz svu sigurnost koju im institucionalna potpora na razini zemalja članica Europske unije pruža, jasno demonstrirajući kako svijest o potrebi prilagodbe postojećih regulativa još uvijek nije dostatna.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 08.04.2015

VEZANE VIJESTI

(Ne)ograničena moć

Piše: Tomislav Žilić
U pokušaju očuvanja neutralnosti mreže, američko regulatorno tijelo Federal Communications Commission izglasalo je restriktivne mjere pružateljima internetskih usluga.

Neminovnost promjene

Piše: Tomislav Žilić

Udruženje europskih knjiških izdavača započelo je kampanju protiv promjena europske legislative o autorskim pravima.

Otpor kroz pokoravanje

Piše: Tomislav Žilić

Nezavisne europske diskografske kuće pred institucijama EU zalažu se za postrožavanje autorskih prava u pokušaju stvaranja reguliranog digitalnog glazbenog tržišta.