O starim i novim kulturnim punktovima | kulturpunkt

O starim i novim kulturnim punktovima

Razgovor Kulturna kartografija grada ponudit će analizu stanja kulturne infrastrukture u Zagrebu i promisliti nove moduse njezina korištenja.

Pripremila: Ivana Pejić
  • A
  • +
  • -

U organizaciji Subversive Festivala i Kulturno informativnog centra (KIC) od siječnja do travnja 2023. održava se program Kulturna infrastruktura zajednice koji kroz niz panel rasprava i kulturno-umjetničkih događanja preispituje trenutačno stanje, uvjete i kapacitete kulturne i umjetničke proizvodnje u Zagrebu. Program se provodi u sklopu posebnog javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici koji je raspisao Grad Zagreb, a cilj mu je, kako navode organizatori, stvoriti pretpostavke za nove modele kulturne i umjetničke proizvodnje – "one koje bi povezivale različite tipove publike te nadilazile socijalne i teritorijalne fragmentacije".

Prva panel rasprava održava se 24. siječnja pod naslovom Kulturna kartografija grada: centar i periferija kulturne proizvodnje. Sudionici panela – Boris Bakal, Tamara Bjažić Klarin, Nikša Božić, Feđa Vukić, Vesna Vuković i Hrvoje Hribar – ponudit će kritičku analizu stanja kulturne infrastrukture grada, svoje viđenje drugačijih modusa njezine upotrebe i namjene te predložiti nove kulturne punktove ili žarišta. Uz moderaciju Sonje Leboš, sudionici panel rasprave osvrnut će se i na niz drugih pitanja koja se odnose na dva aktualna paralelna procesa: razvoj kulturne strategije i oblikovanje novog gradskog urbanističkog plana.

U nastavku programa u srijedu, 25. siječnja u Dokukinu KIC održava se projekcija dvaju utjecajnih dokumentaraca o urbanom planiranju kao uvertira u višemjesečni filmski ciklus koji će tematizirati neke od gorućih problema urbane svakodnevice i identiteta gradova. Prvi na programu je kratkometražni dokumentarac City Limits (1971) slavne teoretičarke urbanizma i aktivistkinje Jane Jacobs koja se osvrće na mane i vrline američkih gradova, a slijedi ga Social Life of Small Urban Spaces (1980) Williama H. Whytea, jedan od najutjecajnijih filmova o urbanom planiranju baziran na istoimenoj knjizi koja istražuje javne prostore u New Yorku te njihove uspješne i neuspješne primjene. Oba filma donose kritičke analize i vizije gradskih prostora "po mjeri čovjeka" kao mjesta spontanih susreta i interakcija. Uvod u filmove dat će filmska kritičarka i politologinja Dina Pokrajac, a prikazuju se na engleskom jeziku bez hrvatskih titlova.

U nastavku programa Kulturna infrastruktura zajednice najavljene su rasprave Gradski kulturni centri: Prema integraciji s nezavisnom kulturnom scenom, Kvartovska demokracija: Organiziranje građanske deliberacije te Stari i novi prostori javnosti: Prema nadilaženju fragmentirane publike?. Više o prvom događanju ovog programa doznajte ovdje.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 20.01.2023

VEZANE VIJESTI

Inovativni ciljevi i proceduralni sprintevi

Piše: Matko Vlahović

Grad Zagreb je objavio rezultate Posebnog javnog poziva za financiranje programa kulture i umjetnosti u zajednici.

Privatni prostori, javna infrastruktura

Piše: Lujo Parežanin
Najavljeno zatvaranje Kulturnog centra Mesnička još jednom podrcrtava problem ovisnosti zagrebačke glazbene scene o komercijalnim prostorima.

Kultura i gradovi, kultura u gradovima

Piše: Matija Mrakovčić
Kulturna prava su temeljna prava pojedinca, kultura je uvjet održivog razvoja te alat za regeneraciju i razvoj europskih gradova.