O Titu (s ljubavlju) | kulturpunkt

Najave Projekt

<

O Titu (s ljubavlju)

Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon u Kumrovcu i ove godine organiziraju izložbu u nastajanju te kiparske i video radionice. 

25.05.2013 , Kumrovec - Spomen dom
  • A
  • +
  • -

"Promjenom političkog sistema 1990. godine, službena politika vidi Tita kao kontroverznog komunističkog diktatora, te ga drži odgovornim za ratne zločine u regiji. Njegovo prisustvo u javnom prostoru postaje nepoželjno, spomenici su uglavnom odstranjeni, a većina ulica imenovana njegovim imenom preimenovana. Muzej Staro selo u Kumrovcu, konzervirano selo 19. stoljeća u kojem je Tito rođen, u tom je kontekstu također doživjelo rekontekstualizaciju, te je dodatno naglašen njegov univerzalni aspekt etnografskog muzeja na otvorenom. Paralelno s time, tijekom posljednjeg desetljeća, pojavila se širom Hrvatske te u regiji mreža lokalnih nevladinih udruga građana pod nazivom Društvo Josipa Broza Tita. Ova društva okupljaju ljude koji drže da je Tito bio veliki političar i čovjek. Svake godine se za Titov rođendan u svibnju u prostoru Muzeja Staro selo u Kumrovcu okupi nekoliko tisuća ljudi. 

Ovim projektom kroz radionice i kreativni rad ljudi koji Tita danas cijene i vole, te kroz izložbu koja će nastati u suradnji sa članovima nekoliko društava Josip Broz, a posvećena je Titovoj biografiji s jedne strane, te našem razmišljanju i odnosu prema njemu, želimo aktualno progovoriti o današnjem vremenu, te o sjećanjima na prošla vremena.

2012. su u kiparskoj radionici projekta sudjelovali članovi društava Josip Broz Tito iz Kumrovca, Zaboka, Raše/Labina, te troje školske djece iz Kumrovca. Naša je namjera zajedno stvoriti izložbu pri čemu aktivnu i kreativnu ulogu uzimaju članovi ovih društava. Ove godine je izložba i dalje u nastajanju, i kao takva izložena u staroj Pučkoj školi u Kumrovcu. Paralelno se odvija radionica u kojoj ove godine imamo još 5 slobodnih mjesta. 2012. je izmodelirano 7 glava, a 2013. planiramo izmodelirati slijedećih 5-7 Titovih glava iz različitih životnih dobi i time pokriti uglavnom sve biografske faze Josipa Broza.

U radionici 2012. godine sudjelovala su tri dječaka osnovnoškolske dobi iz susjedstva u Kumrovcu koji su bili radoznali i željeli su se pridružiti našem projektu. Na početku našeg druženja nisu o Titu znali gotovo ništa, osim da je rođen u Kumrovcu. Paralelno s kiparskom, radili smo i u video radionici projekta, gdje smo prikupljali sjećanja, misli i stavove sudionika o Titu, njegovom liku i djelu, za potrebe video arhive koja će na izložbi pratiti pojedine izloške tj. odljeve modeliranih glava. Željeli bismo da izložba bude koliko o Titu kao povijesnoj osobi, toliko i o njegovom naslijeđu, odnosno o ljudima koji ga cijene i vole. 

U tom smislu važno je reći da među sudionicima projekta imamo i dvije osobe koje su preživjele logor Jasenovac. 2013. Ove godine u prostorima Pučke škole u Kumrovcu 25.svibnja otvaramo našu izložbu u nastajanju na kojoj će niti izloženo 7 do sada modeliranih glava i bista, te fotodokumentacija naše radionice iz 2012. godine. Na dan otvornje tj. na Dan mladosti na izložbi će biti prisutni sudionici projekta koji će publici predstaviti izložbu i svoje radove, a jedan od sudionika, Mijo Balija, pročitat će svoj tekst nastao u sklopu projekta koji je zamišljeni Titov govor iz 2013. godine. Na Dan mladosti započet će također s radom ovogodišnja kiparska i video radionica projekta, kojoj će se moći spontano pridružiti petero najhitrijih posjetitelja Kumrovca toga dana.2014. Slijedeće godine planiramo predstaviti kompletnu izložbu sa 12-14 modeliranih glava i bista J. Broza, uz prateće tekstove i fotografski materijal, kao i video projekcije kroz nekoliko mjeseci u prostoru Muzeja Staro selo Kumrovec. Nakon toga izložbu ćemo predstaviti u Zagrebu, a želja je predstaviti ju i u drugim sredinama u suradnji sa lokalnim društvima Josipa Broza Tita", stoji u najavi projekta. 

Projekt O Titu (s ljubavlju), u organizaciji umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, bit će održan 25. svibnja u Staroj Pučkoj školi i Muzeju Staro Selo u Kumrovcu. 

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 24.05.2013