O umjetnicima i umjetnosti | kulturpunkt

Najave Program

<

O umjetnicima i umjetnosti

Galerija umjetnina u suradnji s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata organizira projekcije filmova Bogdana Žižića.

02.06.2015 - 03.06.2015 , Split - Zlatna vrata
  • A
  • +
  • -

Bogdan Žižić jedan je od najvećih i najplodnijih autora kratkog i dokumentarnog filma u Hrvatskoj. Njegov bogati opus uz pet dugometražnih igranih filmova, više televizijskih igranih filmova po djelima hrvatskih književnika obuhvaća oko stotinu kratkometražnih i srednjemetražnih dokumentarnih filmova različite tematike, pretežno prema vlastitom scenariju. Među dokumentarnim filmovima posebno se ističu filmovi na temu opusa pojedinih umjetnika i likovnog stvaralaštva uopće, na koje je fokusiran i program koji je Bogdan Žižić izabrao za projekcije.

Bogdan Žižić rođen je 1934. godine u Solinu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1957. a od 1964. aktivno se bavi realizacijom filmova. Osim u Hrvatskoj snimao je u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Rusiji i Češkoj. Dobitnik je najviših hrvatskih nagrada za kulturu i filmska ostvarenja poput nagrade Vladimir Nazor i Oktavijan. U međunarodnim okvirima nagrađivan je brojim visokim nagradama i priznanjima na filmskim festivalima u Oberhausenu, Beogradu, Krakowu, Lilleu, Avellinu, New Yorku, Tampereu, Atlanti, Bilbau, Barceloni, Sofiji i drugim. Također, na mnogima od njih bio je članom ocjenjivačkih žirija. Dobitnik je dviju Velikih zlatnih arena u Puli za filmove Kuća i Ne naginji se van. U posljednjih nekoliko godina realizirao je niz angažiranih dugometražnih dokumentaraca.

Detaljan program prikazivanja možete pronaći ovdje

Projekcije će biti održane u utorak i srijedu, 2. i 3. lipnja, u kinoteci Zlatna vrata u Splitu.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 01.06.2015