O umjetničkoj autonomiji | kulturpunkt

Najave Projekt

<

O umjetničkoj autonomiji

U Osijeku će umjetnička organizacija POPUP predstaviti projekt Krune Jošta, RAD - Recycle Art Dome.

25.10.2014 , Osijek - Esseker centar
  • A
  • +
  • -

RAD - Recycle Art Dome propituje ideje umjetničke autonomije, ideje da je umjetnost lišena bilo kakve praktične namjerne dokazuje se kao kriva interpretacija Kantove Kritike snaga suda. Clair Bishop tako tvrdi kako se na umjetnost ne bi trebalo gledati samo kao na primjerenu gestu, nego čak nasuprot, bi se trebalo koristiti medij suradnje kako bi se artikulirao kontradiktorni odnos autonomije i socijalne intervencije.

U RAD-u zato, kroz "uradi sam" (DIY) kulturu te preko arhitekture pronađenih (ready made) i recikliranih objekata, Kruno Jošt pronalazi kreativna rješenja koja spajaju svakodnevno s umjetničkim. RAD je tako instalacija koja propituje umjetnički položaj u društvu dijelom kroz otvoreni pristup tehnologiji, a dijelom kroz suradničku kreativnost. Zato je postavljanje RAD-a u javnom prostoru i zamišljeno dijelom kao djelo koje se neprekidno unapređuje, a dijelom kao djelo suradničke i javne prakse. 

RAD koristi transdisciplinarne strategije kako bi ukazala na spoj umjetnosti i znanosti, poglavito vezane za obnovljive izvore energije, okoliš, prirodu, tehnologiju i autonomiju. Na lokaciji Esseker centra RAD u obliku dokumentacije predstavlja različite prakse u formi multimedijalne instalacije s predmetima korištenim za vrijeme RAD-ove turneje po Hrvatskoj. 

Joštova transdisciplinarna umjetnička praksa kroz korištenje novih medija te izborom nekonvencionalnih metoda obuhvaća proučavanje društva, medija, kulture, novih tehnologija i svjesnosti. Studirao je na ALU Zagreb, Gerrit Rietveld Academie u Amsterdamu na smjeru Free Direction te nove medijske umjetnosti na Transart Institute gdje i drži MFA u New Media Art. Medij njegovog rada odgovara temi koju proučava, a uključuje i umjetničke intervencije, hackiranje medija, performans, digitalnu umjetnost i korištenje otvorenih tehnologija (FOSS), video, korištenje digitalnih arhiva, nekonvencionalna glazba i zvuk, i sl. Zajedničko u Joštovim radovima je njegov interes za proces rada, a ne u izradi krajnjeg djela te u ne-konvencionalnom načinu izlaganja koje obuhvaća, ali i inicira, grupno djelovanje kroz socijalno angažirani umjetnički rad.

Projekt će biti predstavljen 25. listopada u 19 sati, u Esseker centru u Osijeku.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 21.10.2014