O visokim i niskim strastima | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

O visokim i niskim strastima

U sklopu Kratkih slika, u programu Med(iteran) i metafizika, bit će prikazana dva antologijska i jedan suvremeni film "jednostavne mediteranske smrti na suncu".

23.03.2017 , Zagreb - MM centar

U sklopu Kratkih slika - Runde kratkog MM centra, u programu Med(iteran) i metafizika, u četvrtak, 23. ožujka, u 19.30 sati, bit će prikazana dva antologijska i jedan suvremeni film "jednostavne mediteranske smrti na suncu". 

Tim je riječima splitski mistik i mag alternativnog filma Ivan Martinac opisao svoj prvi profesionalni film Fokus, nastao 1967. u produkciji Filmskog autorskog studija. Iste godine u Splitu nastaje i amaterski dokumentarni zapis Prije sumraka Aleksandra Stasenka u kojem bilježi posljednje dane svog bolesnog oca, ukrajinskog emigranta. Po mnogima riječ je o najuspjelijim ostvarenjima dvojice kultnih splitskih autora koji su život u svakom smislu podredili filmu te ovim programom želimo proslaviti pola stoljeća od njihova nastanka. 

Temi mediteranske smrti nadahnuto se vraća i mladi Splićanin Marko Jukić svojim melankoličnim istraživanjem banalnosti i prolaznosti u nagrađivanom igranom filmu Med i mliko, u kojem se sa smrću susreće njegova baka. O visokim i niskim strastima magičnog Mediterana, o neiscrpnom nasljeđu bardova splitskog amaterizma, o pripovijedanju slikom i alternativnim formama narativnog filmskog izlaganja uživo razgovaramo s redateljem Markom Jukićem i Višnjom Vukašinović, selektoricom programa.

Program Med(iteran) i metafizika dio je projekta Kratke slike, programske cjeline Runda kratkog čiji je cilj pružiti širu sliku suvremenog hrvatskog kratkog filma kroz supostavljanje suvrmeneih i starijih ostvarenja koja međusobno korespondiraju na manifestan ili podsvjestan način.

Ulaz na program je besplatan.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.03.2017