Obećana zemlja | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Obećana zemlja

Beogradski Centar za kulturnu dekontaminaciju predstavlja projektni ciklus talijansko-jugoslavenskih pograničnih filmova nazvan Vogliamo vivere! ili Istra i mi.

  • A
  • +
  • -

Program pograničnih filmova u sklopu CZKD Bioskopa tematizira talijansku i jugoslavensku stranu u razdoblju od 1946. do 1960. godine. Farsična borba filmovima prikazuje "vrijeme kada su zanijemjeli topovi i puške bačene. Povuci – potegni, iščupaše filmove snimane preko granica, ali s namjerom da ih naročito oni s druge strane granice vide i dobro upoznaju", navedeno je u najavi ciklusa.

U ponedjeljak, 29. travnja u 19 sati bit će prikazana tri filma. Addio, Pola (1948) dokumentarni je dvadesetominutni film talijanske produkcije, neposredan filmski zapis o emigraciji starosjedioca talijanskog porijekla. Dokumentarni film Obećana zemlja (1972) o propadanju napuštenih istarskih gradova, djelo je scenarista i redatelja Nikole Lorencina. La citta' dolente (1947) igrani je film u režiji Marija Bonnarda, među čijim se scenaristima nalazi i Federico Fellini.

U razgovoru nakon projekcije sudjelovat će Dragan Velikić i Puriša Đorđević uz moderiranje Nikole Lorencina, filmskog i tv redatelja, kritičara i pedagoga.

O kontekstu najavljenog programa Lorencin je zapisao: "Kad se rat završio, ono u svibnju 1945. godine, rat se nije završio, jer još nisu bile bačene one bombetine na Hirošimu i Nagasaki, i još su Amerikanci i Englezi čuvali "Slobodni teritorij Trsta" s bližom okolinom. Još nije bilo granice između dvije države što tek nastaju: jedne, već u Jajcu začete i avnojevskom vidovitošću utvrđene (Demokratske Republike Jugoslavije, ili Federativne Narodne Republike Jugoslavije, skraćeno: Titove Jugoslavije), i druge, još postojeće Kraljevine Italije, izvojevane 1861. godine, u nastupu mira još pod malim kraljem Vitoriom Emanuilom Trećim kraljem Italije!".

Nastavak programa Istra i mi najavljen je za 22. svibnja. Više o programima Centra za kulturnu dekontaminaciju pronađite ovdje.

KP / CZKD

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.04.2013