Obilje dokumentaraca | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Obilje dokumentaraca

U Bjelovaru se po osmi put održava festival dokumentarnog filma DOKUart.

U selekciji Rade Šešić, suradnice i selektorice mnogih svjetskih festivala dokumentarnog filma (IDFA Amsterdam, IFFR Rotterdam, SFF Sarajevo), na programu je od 5. do 11. listopada četrnaest dokumentaraca iz cijelog svijeta. Bjelovarska publika i njeni gosti mogu pogledati tri hrvatske premijere: U vrtlogu plesa Andre Schreudersa, Gospa, Kopti i ja Namira Messeeha i Leteća Anne Catherine van Campen. Na programu su i nagrađeni filmovi: Iliana Meteva, Ivana Faktora, Đure Gavrana, Victora Kossakovkog, Dušana Šaponje i Dušana Čavića, te klasik Eduarda Galića Predvečerje iz 1966. godine. Na festivalu se dijeli samo jedna nagrada - nagrada publike.

Festival obiluje i događanjima uz glavni program večernjih projekcija u Domu kulture. Foto klub Bjelovar priređuje izložbu fotografija Camera obscura, na gradskom Korzu u oldtimer busu građani mogu pogledati uspješnice sa prethodnih festivala; producentica Zdenka Gold (Obrana i zaštita), održat će predavanje u Gradskoj knjižnici, a Festival gostuje i u selu Kapela sa filmom Gangster te voli Nebojše Slijepčevića. Od ove godine bjelovarski srednjoškolci i ugledni gosti festivala, kao gosti kritičari, predstavljaju filmove u konkurenciji. Marija Škaričić kao gošća festivala predstavit će svoje viđenje filma Vivan las Antipodas!.

Svojevrsni festival u festivalu, Mali DOKUart i ove godine nagrađuje najbolje dokumentarce osnovnoškolaca na projekciji u petak 11. listopada u 12 sati. Damir Čučić i Boris Poljak vode petodnevnu DOKUradionicu za bjelovarske učenike i njihove goste.

Na kraju programa DOKUart tradicionalno gostuje u kinu Tuškanac. U petak 18. i subotu 19. listopada zagrebačka publika može pogledati dvije premijere: U vrtlogu plesa, Gospa, Kopti i ja te film Eda Moschitza Mama ilegalka.

Izvor: HFS / Fotografija: Catherine van Campen, Leteća Anne

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.09.2013