Obitelj i obrazovanje idu zajedno | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Obitelj i obrazovanje idu zajedno

Inicijativa Hrvatska može bolje raspisuje natječaj za dodjelu jedne stipendije studentu ili studentici, roditelju malog djeteta.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Zelena akcija

  • A
  • +
  • -

Kako funkcionira sustav stipendiranja studenata u Hrvatskoj imali smo prilike vidjeti nedavno, kada su dvije studentice Akademije dramske umjetnosti ispred zgrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta razvile šator i izborile se za donošenje Pravilnika koji će regulirati jasne kriterije i rokove prema kojima se potpore dodjeljuju. Bio je, naime, početak lipnja, isplata već doznačenih stipendija još uvijek nije počela, a studenti su - mahom slabijeg socijalnog statusa, a istovremeno izvrsni u ispunjavanju svojih akademskih obaveza - prisiljeni na poslovično "snalaženje". Sve to uz činovnički komentar "da šta im se tako žuri". 

Mada je akademska godina pri kraju, stipendije još uvijek nije dodijelila niti Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu. Natječaj za akademsku godinu 2015/2016. raspisan je tek 13. lipnja, s rokom za prijavu 28. lipnja. Što su studenti imali egzistencijalno činiti u ovih pola godine, kako su se točno trebali "snalaziti" - nije jasno.

Također, s obzirom na iznose stipendija i specijalne kategorije - poput deficitarnih zanimanja, osoba s invaliditetom, nacionalne manjine, djecu smještenu u domove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji, sportaše i glazbenike - sustav javnog stipendiranja u Republici Hrvatskoj nije posebno osjetljiv prema, primjerice, studenti(ca)ma s djecom ili parovima s djecom koji istovremeno redovito studiraju. U Švedskoj se u takvim slučajevima isplaćuje dodatak stipendiji, a Njemačka - uz razvijen sustav djeci prilagođenih prostora na sveučilištima te posebnog smještaja za studente s djecom - ima i jednokratne i višekratne potpore. 

Inicijativa Hrvatska može bolje raspisala je natječaj za stipendiranje upravo studenata i studentica s djecom. Budući da je tijekom organizacije različitih aktivnosti za potporu obrazovnoj reformi od donacija ostalo 12 tisuća kuna, Inicijativa se odlučila na stipendiranje mladih roditelja, redovnih studenata na nekom od javnih učilišta u Hrvatskoj potporom od 1200 kuna mjesečno tijekom deset mjeseci akademske godine 2016’17. Uz dodatne bodove za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta, bave li nekom aktivnošću u zajednici i ukoliko im je partner ili partnerica također student, stipendija će se dodijeliti na temelju prosjeka ocjena posljednje dvije godne u odnosu na prosjek studija, a uvjet za dobitnika ili dobitnicu stipendije je "osmišljavanja javnog događaja, usmjerenog prvenstveno studentima, na temu usklađivanja roditeljskih obveza s obrazovanjem, i/ili studiranjem, u kontekstu reforme obrazovanja" za koji će organizacija pružiti svu potrebnu logističku podršku.

Natječaj je otvoren do 20. srpnja, a rezultati će biti poznati 1. rujna.  

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 06.07.2016

VEZANE VIJESTI

Građani kreiraju proračun

Piše: Matija Mrakovčić
Javnost može participirati jedino ako su joj dostupne cjelovite i pravovremene informacije o proračunu i proračunskom procesu, istaknuto je u izvještaju Instituta za javne financije.

Fešta ispred MZOS-a

Piše: Martina Domladovac
Zbog brojnih nejasnoća i odugovlačenja s isplaćivanjem dodijeljenih studentskih stipendija, studentice prosvjeduju ispred MZOS-a. Zahtijevaju donošenje Pravilnika s jasnim rokovima.

Odmicanje od nacionalizma

Piše: Martina Domladovac
Pod vodstvom Instituta za međunarodno istraživanje udžbenika, napisan je i objavljen zajednički udžbenik povijesti za srednje škole u Poljskoj i Njemačkoj.