Objekt za "pokazivanje" | kulturpunkt

Kulturoskop Intervju

<

Objekt za "pokazivanje"

Pitanje prostora centralni je problem nezavisne kulturne scene i razlog zašto smo pokrenuli seriju razgovora na tu temu. Probleme udruge MAK, s nama je podijelio Denis Košćak.

Razgovarala: Dea Vidović
  • A
  • +
  • -

KP: U kakvom prostoru djeluje vaša organizacija? 

DK: Udruga Mak (Mladi:akcija:kultura) djeluje u podrumskom prostoru unutar Doma mladih u Koprivnici. Riječ je o prostoru koji se prije koristio kao svojevrsno skladište, da bi na našu inicijativu postao prostor u kojem udruga obavlja svoje aktivnosti.

KP: Opišite njegovu vlasničku strukturu, veličinu te navedite odgovara li potrebama vaše organizacije?

DK: Prostor je veličine 60 kvadratnih metara, a podijeljen je u dva dijela. Manji dio služi kao “ured” dok se u većem održavaju koncerti, slušaone, projekcije i sl. Vlasnik prostora je grad Koprivnica, a cijelim Domom mladih upravlja gradska firma “Trg”. Za sve aktivnosti koje udruga Mak provodi i koje bi htjela provoditi, prostor je prije svega premalen. U Domu mladih postoje i druge prostorije u kojima se mogu održavati programi, no ne postoji mogućnost korištenja “savršenog” prostora za određene aktivnosti. Primjera radi, podrumski prostor udruge prima 50-tak posjetitelja. Velika dvorana u sklopu zgrade Doma mladih prima preko 500 posjetitelja. Kada se održava koncert za stotinjak ljudi dolazimo do situacije da je podrumski prostor premalen, a dvorana prevelika. Takvi primjeri ponavljaju se u svim segmentima provedbe programa.

KP: Kakav model upravljanja primjenjujete?

DK: Prostor u kojem udruga djeluje dodijeljen nam je na korištenje od strane grada Koprivnice tj. firme “Trg”. To znači da udruga ima pravo prvenstva u održavanju programa, no o bilo kakvim tehničkim i/ili drugim promjenama unutar prostora ne odlučuje sama.

KP: Jeste li taj prostor dobili na korištenje besplatno ili plaćate najam? DK:
Prostor je dobiven na korištenje besplatno, tj. programi koje udruga održava zamjenjuju najam koji bi se inače plaćao.

KP: Imate li potpisan ugovor za korištenje prostora?

DK: Da, postoji ugovor na dvije godine kojim se udruzi Mak daje pravo na korištenje prostora.

mak1

KP: Kada ste počeli koristiti prostor jeste li ga morali sami očistiti, urediti i opremiti za svoj rad? DK: S obzirom da  je sam prostor još i danas u jako derutnom stanju, a puno gore je bilo na početku, u njega je trebalo uložiti dosta truda, ali i financijskih sredstava. Firma “Trg” koja upravlja prostorom pokrila je troškove instalacije struje, dok su članovi udruge volonterskim radom i sredstvima sakupljenim od donacija uredili ostatak prostora (čišćenje, malanje, postavljanje ventilacije..).

KP: Je li to prostor u kojem su samo smješteni vaši uredi ili ga možete koristiti i za prezentacijski rad? DK: Prostor se u ovom trenutku može koristiti isključivo za internu upotrebu (sastanci, razrada programa…) iz razloga što je toliko devastiran da je nemoguće primiti više desetaka posjetitelja. U početku, kada je prostor krenuo sa radom, onako svježe uređen, još je i mogao poslužiti za određene slušaone, projekcije, koncerte. Danas se to sve može raditi, ali na žalost u jako lošim uvijetima.

KP: Kakvi se programi odvijaju u vašem prostoru? DK: U prostoru se održava većina programa udruge koji se bazira na vikend događanjima. U program udruge ubrajamo razne glazbene slušaonice, video projekcije, večeri poezije, koncerte i sl. Pitanje je da li će se programi nastaviti iz razloga spomenutih u predhodnom odgovoru.

KP: Postoji li opasnost da prostor izgubite?DK: Opasnost od gubljenja prostora postoji ukoliko ne dođe do produženja ugovora koji ističe u prosincu ove godine ili ako vodstvo Doma mladih odluči da im je prostor potreban za neke druge aktivnosti. Za vjerovati je da se ovoga puta ta situacija neće dogoditi iako je udruga unutar samog Doma mladih već dva puta bila zamoljena da promijeni prostor koji koristi.

KP: Kakve strategije otpora primjenjujete u tim situacijama?

DK: Do otpora za sada nije dolazilo, što zbog pasivnosti samih članova udruge, što zbog određenih kompromisa koji se događaju “u zadnji tren”, pa se stvari nekako izglade. Spomenuta pasivnost vrlo često proizlazi upravo zbog tih kompromisa koji se učestalo događaju.  

mak 


KP: Zašto je vašoj organizaciji potreban prostor, što s tim dobivate i istovremeno možda gubite? 

DK: Udruzi Mak potreban je prostor u kojem će moći nesmetano djelovati neovisno o drugim događanjima koja se u tom trenutku odvijaju, kakav je slučaj u trenutnoj situaciji. Takav prostor potreban je iz više razloga. Prije svega riječ je o puno lakšem osmišljavanju, a onda i provedbi samih programa. U situaciji kada imate prostor koji je uvjetovan raznim utjecajima, mnogi programi staju na samoj ideji kada se razmisli o problemima koji će stajati na putu prema realizaciji. Tu je također i sama mogućnost jačanja udruge koja u slučaju kada dobije samostalan prostor za rad, taj prostor mora kroz programe i opravdati. U toj situaciji, vjerojatno psihološki, na same volontere unutar organizacije sve to djeluje pozitivno i daju više sebe u same programe.

KP: Smatrate li da vaša jedinica lokalne uprave ima jasnu strategiju provedbe politika koje su vezane uz prostore? 

DK: Smatram da malo koja lokalna uprava ima takvu strategiju. Po prikupljenim iskustvima iz organizacija sličnih našoj iz drugih gradova, primijećeno je da sve imaju sličan problem vezan uz prostore za djelovanje. U Koprivnici je situacija takva da postoji spomenuti Dom mladih i smatra se (lokalna uprava) da je on dovoljan za sve i adekvatan za sve aktivnosti, ne samo naše, nego svih udruga nezavisne kulture u Koprivnici. To mišljenje je u svakom slučaju krivo i ono što bi trebao biti zadatak lokalne uprave jest da ispita potrebe organizacija i na osnovu toga odlučuje o raspodjeli prostora. Odgovarati na svako pitanje vezano uz ovaj problem sa: “Imate Dom mladih”, prije svega je neozbiljno, a nakon toga i dovoljan pokazatelj koliko je lokalnoj upravi stalo do rješavanja ovih problema.

 

KP: Što smatrate ključnim interesima koji određuju sudbinu prostora u vašoj sredini (ako možete navedite i neke primjere)?DK: Po dosadašnjem iskustvu, prostori koji su u vlasništvu Grada imaju sudbinu ovisno o tome za što je Gradu potreban taj prostor tj. kakva će slika Grada biti kroz taj prostor. Primjer je i sam Dom mladih, za razvoj kojeg ne postoji nikakva strategija, ali je kompletno uređen (osim prostora udruge Mak) i tu stoji kao svojevrstan objekt za “pokazivanje”.

 

Pročitajte i ostale razgovore o prostornoj problematici na nezavisnoj kulturnoj sceni u Hrvatskoj:

Objavio/la admin [at] kulturpunkt.hr 01.07.2009