Oblak | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Oblak

Film o intimnoj pozadini medijski eksponiranog slučaja ubojstva Luke Ritza, zabilježio je najteže trenutke obitelji, prijatelja i bivše djevojke.

29.05.2012 - 30.05.2012 , Rijeka - Art kino Croatia
  • A
  • +
  • -

Riječka premijera dokumenarnog filma Oblak održat će se u utorak, 29. svibnja u 21 sat. Premijeri će prisustvovati i redatelj Miroslav Sikavica

Oblak je dosad najpotpuniji prikaz života Luke Ritza, koji prvi put prikazuje njegove roditelje kao obične, male ljude koji samo žele preboljeti svoj gubitak. A Luku kao inteligentnog, hiperaktivnog tinejdžera punog ljubavi, koji je sanjao o karijeri rock-zvijezde ili komunističkog revolucionara. Premlaćivanje zagrebačkog 18-godišnjeg maturanta Luke Ritza, njegova posljedična smrt 2008. godine te višemjesečna potraga za maloljetnim počiniteljima, potresli su hrvatsku javnost i potaknuli dotad neviđenu građansku kampanju otpora eskalaciji vršnjačkog nasilja. Oblak je intimna priča koja se događala daleko od očiju javnosti - dugometražni dokumentarac o traumatičnom gubitku sina jedinca, najboljeg prijatelja, prvog dečka. Film koji u vremenskom razdoblju od godinu dana nakon Lukine smrti prati njegove najbliže u svakodnevnoj borbi s bijesom, tugom, razočaranjem, tjeskobom i uspomenama. Istovremeno to je i priča o potrebi i važnosti građanske solidarnosti i aktivizma u današnjem društvu. Oblak je na 21. danima hrvatskog filma, 2011. godine nagrađen za najbolju montažu (Iva Kraljević), a Fade In za najbolju produkciju.

U redovnom programu Art-kina Croatia Oblak možete pogledati 29. svibnja u 21 sat i 30. svibnja u 19 sati. U sklopu programa Škola u kinu, u matinejskim terminima, održat će se dvije projekcije za riječke srednje škole. Film Oblak, nadrastao je redovnu kino distrbuciju te je postao dio edukativnog procesa, posebno namijenjen učenicima.

Fotografija: Petar Glebov/PIXSELL

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 28.05.2012