Oblici društvene improvizacije | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Oblici društvene improvizacije

Predavanje kustosice, teoretičarke i umjetnice Gigi Argyropoulou ponudit će teoretski okvir o mogućim i novim praksama institucionalizacije.

24.10.2017 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

Gigi Argyropoulou održat će predavanje pod nazivom Institucionalizacija u tranzicijskim vremenima. Razoreni imaginariji i umjetničke prakse u bijegu u klubu Mama u utorak, 24. listopada, u 20 sati.

Predavanje kustosice, teoretičarke i umjetnice Gigi Argyropoulou ponudit će teoretski okvir o mogućim i novim praksama institucionalizacije kao evoluirajućim oblicima društvene improvizacije koji služe kao odgovor na vječno promjenjive sociopolitičke strukture. U želji da istraži strukture očuvanja, upletenosti i solidarnosti u odnosu na performativno polje umjetnosti, predavanje problematizira mogućnost "političkog obrata" u uvjetima prekarnosti kako bi se propitala uloga i mjesto umjetničke prakse u trenutnim uvjetima.

Osvrćući se na kulturnu i političku situaciju u Ateni u godinama krize, predavanje će predstaviti raznolike prakse koje su se pojavile u neočekivanim oblicima, a koje se bave kulturnim stvaralaštvom, istraživačkim kulturama i društvenom solidarnošću u odnosu na sociopolitičku situaciju. U pokušaju definiranja pojma "dekonstitutivnih prostora", predavanje će razmotriti metode koje kratkotrajno uspostavljaju alternative političkim/društvenim poimanjima po pitanju društvenih i materijalnih konteksta.

Kroz teoretiziranje o specifičnim praksama i iskustvima, Gigi Argyropoulou pokušat će sagledati imaginativne dekonstitutivne umjetničke strategije koje nose potencijal da kritički osmisle kratkotrajne oblike "drugačije institucionalizacije".  Problematizirajući odnos između umjetnosti i politike, otpora i inkorporacije, infrastrukture i prolaznosti, predavanje će ocrtati teoretski okvir potencijalnih pozicija koje bi kulturni radnici mogli zauzeti u nadolazećim godinama.

Dr. Gigi Argyropoulou je teoretičarka, kustosica, umjetnica i predavačica koja radi u područjima performansa i kulturne prakse, a živi i radi u Ateni i Londonu. Gigi je pokrenula i organizirala festivale, intervencije, konferencije, performanse, prostore, akcije i kulturne suradnje i unutar i izvan institucija. Suosnivačica je kolektiva i grupa Green Park, Mavili Collective, Institute for Live Arts Research te F2 Performance Unit/Mkultra. Kao članica kolektiva Mavili i drugih, Gigi je bila suorganizatorica kazališnih i kulturnih okupacija, intervencija, javnih programa i akcija kulturne kritike za vrijeme krize. U posljednjih 15 godina njezin umjetnički rad bio je predstavljen u kazalištima, na festivalima te u skvotiranim prostorima u Grčkoj, Engleskoj i drugim mjestima u Europi. Doktorirala je na Sveučilištu Roehampton te redovito objavljuje radove u časopisima, knjigama i drugim publikacijama. Gigi je dobitnica nagrada Routledge Prize za PSi18 i  Dwight Conquergood Award 2017. Urednica je (uz Hypatiju Vourloumis) posebnog izdanja Performance Research Journala pod nazivom On Institutions. Gigi je jedna od pokretačica bijenala DIY Performance (Atena, 2016.), a usto je i jedna od kustosica njegovog prvog izdanja. 

Predavanje je dio dvogodišnjeg suradničkog projekta Oni su bili kakvo-takvo rješenje koji je u sklopu EU programa Kreativna Europa inicirao kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW u suradnji s Tensta Konsthall iz Stockholma, Centrom za mirovne studije iz Zagreba i European Institute for Progressive Cultural Policies/EIPCP iz Beča.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.10.2017