Obmanama po neposluhu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Obmanama po neposluhu

Na hajku EPH kojom se obrušila na akademsku zajednicu ne bi li delegitimirala njezine zahtjeve, reagiralo je Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 16. lipnja Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uputilo je predsjedniku RH Ivi Josipoviću, predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu te i predsjednici Vlade Jadranki Kosor zahtjev da provede istragu o odnosu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te novinskog izdavača EPH, koji se posljednjih dana intenzivno obrušava na akademsku zajednicu iznoseći neistine o njezinim članovima. Vijeće također zahtijeva i obustavu procedure vezane uz nacrte spornih zakona o visokom obrazovanju, o znanstvenoj djelatnosti te o sveučilištu. Izjavu Vijeća koji je potpisao dekan Damir Boras prenosimo u cijelosti.

"Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izražava svoju zapanjenost razmjerima, tonom i sadržajem medijske kampanje protiv akademske zajednice. Glasila EPH kontinuirano objavljuju napade na profesore i znanstvenike. Jutarnji list objavio je samo od prošlog petka do danas desetak stranica napada na sveučilišnu i znanstvenu zajednicu opremljenih bombastičnim naslovima, predimenzioniranim ilustracijama i podnaslovima, te sadržajima punim govora mržnje, ali i neistina zbog kojih Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu i drugi dijelovi akademske zajednice u Hrvatskoj trebaju pokrenuti kaznenu prijavu zbog kleveta. O moralnoj razini kampanje govori i činjenica da je istovremeno i na portalu Jutarnjeg pokrenuta akcija koja poziva na denunciranje profesora. Pojave korupcije u akademskoj zajednici koje su upravo posljedica dosadašnje komercijalizacije i politike MZOŠ-a sada se generaliziraju i koriste kao argument za daljnju komercijalizaciju. No, hajka u medijima očito služi jedino kompromitiranju akademske zajednice u javnosti zbog toga što se radi javnog dobra suprotstavila nacrtima prijedloga zakona o sveučilištu, visokome obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Ona zapravo pokazuje i nemoć Ministarstva da pridobije znatniji ili ugledniji dio akademske zajednice na stranu svojih nacrta prijedloga zakona pa pokušava populističkom hajkom opsjeniti javnost.

Zahtijevamo da Vlada i državni organi istraže pozadinu i narav povezanosti između Ministarstva u vrijeme bivšeg i sadašnjeg ministra znanosti, obrazovanja i športa s medijskim holdingom EPH.

Ako se ta povezanost ne istraži, i ako se ne obustave sve proceduralne radnje oko nacrta prijedloga zakona o sveučilištu, o visokome obrazovanju i o znanstvenoj djelatnosti, akademska će zajednica biti prisiljena na najenergičnije legitimne javne metode otpora nametanju zakona koji ugrožavaju budućnost sveučilišta i znanosti kao javnog dobra u Hrvatskoj."

Izvor: FFZG

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 16.06.2011