Obnovi Nigdjezemsku! | kulturpunkt

Obnovi Nigdjezemsku!

Suočen s neprestanim problemima koji narušavaju uvjete za rad, zadarski kulturni centar uputio je poziv za donacije koje će poslužiti obnovi krova.

Pripremila: Hana Sirovica

FOTO: Nigdjezemska / Facebook

  • A
  • +
  • -

Smješteni mahom u prostorima nekadašnjih tvornica ili vojarni, kulturni centri u Hrvatskoj nerijetko se suočavaju s izazovima koje pred njih postavlja stara i zapuštena prostorna infrastruktura, čija dotrajalost nerijetko ugrožava sigurnost i uvjete za rad u prostoru.

Već se neko vrijeme s takvim gorućim problemom suočava društveno-kulturni centar Nigdjezemska, prvi prostor autonomne kulture u Zadru koji je nedavno pokrenuo crowdfunding kampanju. "Pozivamo vas da nas podržite u obnovi derutnog krova Nigdjezemske, koji bez obzira na naše napore i pokušaje i dalje propušta kišu i uništava inventar i djelovanje u koncertnom i izvedbenom prostoru Nigdjezemske", poručuju iz neformalne inicijative koja brine o prostoru. "Uz stručno savjetovanje došli smo do zaključka da je najoptimalnije rješenje ponovno dizanje i mijenjanje bitumenskih katran traka i lima uz rubove krova, tj. djelomična restauracija gornjeg dijela krova", objašnjavaju u pozivu na donacije nužnost i opseg popravaka. 

Nigdjezemska je smještena negdašnjoj kotlovnici vojarne Stjepan Radić na Voštarnici. Prenamjena te napuštene lokacije u prostor za kulturu počela je 2012. godine, zahvaljujući entuzijazmu i trudu neformalne građanske inicijative koja je skvotirala prostor. U Nigdjezemskoj su se prvi programi počeli održavati tijekom proljeća 2015. godine, a od svojih početaka do danas, centar funkcionira slijedeći "uradi sam" etiku i princip organizacije. Uz snažan koncertni i glazbeni program, u prostoriji bivše kotlovnice organiziraju se diskusije i radionice, projekcije, a prostor se koristi i kao besplatni dućan, komunalni vrt, knjižnica-infoshop te općenito kao resurs dostupan pojedincima i udrugama nezavisne zadarske scene.

Javna donacijska kampanja za pomoć Nigdjezemskoj pokrenuta je krajem prosinca i trajat će tri mjeseca, a detalji o potrebnim popravcima i načinu uplate dostupni su ovdje.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 01.02.2021

VEZANE VIJESTI

Za očuvanje autonomnih prostora

Piše: Lujo Parežanin

Protjerivanje Nigdjezemske i Menze iz prostorija bivše vojarne na Voštarnici značilo bi ukidanje jedinih autonomnih prostora nezavisne kulture u Zadru.

Krhka vizija promjene

Piše: Hrvoje Pašalić
Nakon godina preokupacije strategijama preživljavanja, akteri nezavisne kulturne scene u Zadru konačno bi trebali doći do trajnog rješenja za svoje prostorne potrebe, no ne bez izazova.

Nedostatak povjerenja u širu društvenu zajednicu

Piše: Matija Mrakovčić
Događaji oko zadarskog kluba Knjigozemska te Kazališta lutaka Jazine ukazuju na to da Grad još uvijek ne promatra nezavisnu scenu kao partnere u osmišljavanju kulturne vizije grada.