Obojimo kulturu | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Obojimo kulturu

Građanke i građani Poreča sami organiziraju četvrti PorečDox nakon što je Pučko otvoreno učilište odgodilo održavanje tog međunarodnog festivala.

  • A
  • +
  • -

OKUP, Obojimo Kulturu U Poreču, inicijativa je građana i građanki Poreča kojom žele ukazati na probleme u kulturnoj politici Grada. 

PorečDox je međunarodni festival dokumentarnog filma, pokrenut 2010. godine, s ciljem promocije autorske, edukativne dokumentarne forme s tematskim rasponom od društveno-ekonomske i političke do znanstvene i ekološke problematike, s naglaskom na domaće i regionalne nagrađivane autore i filmove.

Iako je krajem rujna porečko Pučko otvoreno učilište objavilo natječaj za tečaj videomontaže i produkcije tijekom festivala, nepuna dva tjedna kasnije iz iste ustanove medijima je poslana informacija da se festival odgađa za iduću godinu zbog manjka financijskih sredstava.

Za Glas Istre ravnateljica POU-a Sanja Radetić Fatorić rekla je da se "u konačnici projekt morao osloniti samo na vlastite izvore, a slijedom smanjenja plana za 2013. godinu i povećanjem troškova rashoda novim obvezama, realizacija projekta je odgođena za iduću godinu, te se nadamo da ćemo ga, ukoliko se osiguraju potrebna financijska sredstva i ukoliko festival dobije podršku i drugih izvora, uspješno realizirati sljedeće godine".

Inicijativa OKUP tvrdi da su razlozi donošenja takve nejasne odluke netransparentni, što je neprihvatljivo kada je u pitanju javna ustanova, koja se financira javnim novcem.

Kao što piše Dražen Požarić u članku na parentium.com, "ako je istina da je za otkazivanje festivala kriva besparica, postavlja se pitanje što su odgovorni u POUP-u čekali do sada, nekoliko tjedana prije njegova početka i nakon što je ogromni dio posla oko organizacije već bio odrađen. Jer, takve se odluke ne donose naprečac, nego ih je potrebno pažljivo prostudirati. Jednako tako, zanima nas hoće li se zbog besparice ukinuti Street art i neki drugi skuplji festivali, te tko je i zbog čega dosadašnjem direktoru festivala zabranio davanje izjava, kao i otkud odjednom besparica ako se ravnateljica hvali kako, zahvaljujući novoj digitalnoj opremi, posjećenost kina neprestano raste".

Postavljanjem cipela u boji na ulazu u Pučko otvoreno učilište i filmskog platna s natpisom A gdje su dokumentarci? na oglasnim pločama POUP-a, inicijativa želi podsjetiti na odluku POUP-a o otkazivanju festivalu koji je u tri godine postojanja izrastao u svojevrsnu instituciju, okupljao je više od 2300 posjetitelja, bio je iznimno važan građanima i građankama Poreča te je utjecao na ugled Poreča kao kulturne sredine.

Stoga, četvrti će se PorečDox ipak održati, a službenu najavu programa potražite na facebook stranici inicijative.

M.M. / OKUP

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.11.2013