Obrana antifašističkih vrijednosti | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Obrana antifašističkih vrijednosti

Povodom Dana pobjede nad nacizmom i fašizmom u Zagrebu će se održati Antifašistički marš.

  • A
  • +
  • -

“Danas smo u situaciji da moramo reafirmirati ne vrijednosti antifašizma, nego antifašizam kao vrijednosni sustav. To je nasušna potreba. To je imperativ za svakoga kome je istinski stalo do čovjeka, do napretka i do mira i sklada društvene zajednice. A to se može postići jedino kontinuiranim, dosljednim i jasnim djelovanjem. 

Antifašizam nije ideološko opredjeljenje nego duboko ljudsko, kao suprotnost fašizmu koji zatire sve ono što jest ljudsko u čovjeku i društvu.

U zadnje vrijeme jako često svjedočimo raznim pojavama fašističkih manifestacija u zemlji. Kamuflirani parolama o zaštiti navodno ugroženih nacionalnih interesa veoma su prepoznatljivi po svojim djelima i izjavama usmjerenim protiv drugih i drugačijih. Naročita zabrinjava činjenica da danas u zemlji gotovo sve relevantne političke stranke javno ili prešutno daju podršku raznim fašističkim inicijativama, i da negiraju antifašističke tekovine kao temeljne vrijednosti društvene zajednice.

Naše iznimno poštovanje i sjećanje zaslužuju svi oni koji su u povijesti hrabro ustali u obranu antifašističkih vrijednosti. U njima trebamo naći uzor i snagu da se danas u vrijeme prepuno poteškoća i izazova odupremo nasrtajima fašističkih snaga, te da se zajedničkom snagom, znanjem i mogućnostima usmjerimo k boljem i tolerantnijem svijetu”, stoji u najavi marša. 

Na Dan pobjede nad nacizmom i fašizmom, 9. svibnja, koji je Europska unija proglasila Danom Europe, Antifašistički marš započet će u 18 sati. Okupljanje je na Trgu žrtava fašizma, a istovremeno će se marš održati i u Sarajevu, Mariboru, Ljubljani i Beogradu.

Izvor: AM

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.05.2014