Obrazovanje je oružje u borbi protiv nasilja | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Obrazovanje je oružje u borbi protiv nasilja

Trećina mladih opravdava nasilje u vezama, a njih 20 posto iskusilo je neki oblik nasilja u vezi, pokazuje CESI-jevo istraživanje Prevencija nasilja u vezama mladih.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Istraživanje Prevencija nasilja u vezama mladih provedeno je na uzorku od 330 mladih (63 posto djevojaka i 37 posto mladića) u 12 srednjih škola, a pokazalo je da trećina mladih opravdava uporabu nasilja u vezama među mladima, petina ih ima iskustvo nasilja u vezama, a isto toliko je priznalo da je i samo bilo nasilno. Ove podatke, prikupljene u sklopu istoimenog projekta Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), predstavila je njegova voditeljica Nataša Bijelić, na tematskoj sjednici koju su zajednički organizirali saborski Odbor za ravnopravnost spolova i CESI povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Podatke je, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u utorak predstavila voditeljica projekta Nataša Bijelić, na tematskoj sjednici koju su organizirali saborski Odbor za ravnopravnost spolova i CESI.

Čak 30 posto mladih, kako prenosi Hina, navelo je da u svojoj okolini poznaje mladića koji vrijeđa svoju djevojku, a 20 posto ih zna za veze u kojima je mladić fizički nasilan. Kada je riječ o ulozi nastavnika u stereotipima, istraživanje je pokazalo kako se dječake strože kažnjava, više ih se sumnjiči te im se češće dodjeljuju teži fizički zadaci. Djevojčicama se, prema istraživanju, češće daje da nešto počiste, te se od njih očekuje da budu tiše u učionici.

Maja Mamula iz udruge Ženska soba istaknula je da je nalaz alarmantan, posebice stoga što čak trećina ima opravdavajuće stavove prema nasilju i dodala da je vrijeme da se krene s ozbiljnom prevencijom, a Sanja Juras iz Lezbijske grupe Kontra upozorila je na nasilje nad lezbijkama, biseksualnim i transrodnim ženama i pozvala na proširenje popisa kaznenih djela čiji se počinitelji ne mogu kandidirati na izborima.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika — govoreći o prevenciji — upozorila je da “Hrvatska nema ni zdravstvenog niti građanskog odgoja, nema propisanih rehabilitacijskih institucija za počinitelje nasilja, dok žrtve s druge strane nerijetko nemaju pristup podršci”.

Cilj ovog projekta, kako stoji na CESI-jevim stranicama, prevencija je nasilja u partnerskim vezama mladih te razvijanje svijesti o potrebi uklanjanja rodnih stereotipa i ostalih uzroka rodno uvjetovanog nasilja i poticanje provođenja učinkovitih programa koji se bave sprječavanjem nasilja u vezama mladih.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.11.2016

VEZANE VIJESTI

Restrikcija je diskriminacija

Piše: Vatroslav Miloš
U iščekivanju odluke Ustavnog suda o ustavnosti tzv. zakona o pobačaju, CESI je tom tijelu podnio stručno mišljenje u kojem se razmatra interpretacija prava na život u međunarodnom pravu.

Nasilne veze su bez veze

Piše: Vatroslav Miloš
Gotovo polovica ispitanih učenika i učenica u pilot programu o nasilju u intimnim vezama smatra da mladić ili djevojka imaju pravo udariti svoga partnera ili partnericu.

Jačanje mehanizama zaštite

Piše: Vatroslav Miloš

Predstavljen je projekt Podrška ravnopravnosti spolova kojega će zajednički provoditi Ured za ravnopravnost spolova i finski Institut za zdravstvo i socijalnu skrb.