Obrazovanje kao ključ integracije | kulturpunkt

Najave Program

<

Obrazovanje kao ključ integracije

Treći Tjedni IZBJEGLICAma u organizaciji Koordinacije za integraciju održavaju se u Zagrebu, Splitu i Kutini.

13.06.2016 - 26.06.2016
  • A
  • +
  • -

U Hrvatskoj je od 2004. godine - kada je usvojen prvi Zakon o azilu - do danas međunarodnu zaštitu zatražilo oko 5 000 osoba, od čega je ona odobrena za samo njih 180. Od rujna 2015. do ožujka 2016. kroz Hrvatsku je prošlo više od 600 000 izbjeglica nakon čega su mnogi zaustavljeni na različitim teritorijima - od Turske, preko grčkih otoka do raznih graničnih prijelaza.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, Koordinacija organizacija civilnoga društva za integraciju, organizira 3. Tjedne IZBJEGLICAma! u periodu od 13. do 26. lipnja u Zagrebu, Splitu i KutiniKoordinacija poziva građane da posjete niz događanja i upoznaju se s pričama izbjeglicama, uključe u društvene aktivnosti podrške izbjeglicama te raspravljaju o pitanjima integracije i drugim aspektima izbjeglištva. Kako bi se skrenulo pažnju na ključne probleme u integraciji izbjeglica u Hrvatskoj, Koordinacija za integraciju organizira konferenciju za medije i novinare kojom će otvoriti 3. Tjedne IZBJEGLICAma

Ususret dolasku najmanje 1600 izbjeglica iz Grčke, Turske i Italije, u pripremi je Akcijski plan za integraciju, u kojem će svako ministarstvo unutar svog resora izraditi i provesti niz mjera kojima će se omogućiti integracija izbjeglica. Koordinacija za integraciju pozdravlja donošenje ovog Akcijskog plana, no želi upozoriti na nedostatke i potencijalne probleme te smatra kako je obrazovanje ključ i preduvjet kvalitetne, dugoročne i održive integracije koja je potrebna izbjeglicama i Hrvatskoj.

Koordinacija za integraciju pozdravlja donošenje ovog Akcijskog plana, no želi upozoriti na nedostatke i potencijalne probleme koji bi se mogli u budućnosti dogoditi ako određeni aspekti budu ispušteni ili nedovoljno analizirani. Koordinacija smatra kako je obrazovanje ključ i preduvjet kvalitetne, dugoročne i održive integracije koja je potrebna izbjeglicama i Hrvatskoj, te od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta traži ozbiljno pristupanje ovom zadatku te usuglašavanje mjera koje će kreirati dvosmjernu integraciju - koja će se direktno odnositi na izbjeglice, ali i na domicilno stanovništvo u Hrvatskoj. 

Koordinacija predlaže ključne korake ka tome: potrebno je razviti model učenja hrvatskog jezika u svakoj lokalnoj zajednici u kojoj će izbjeglice biti smještene te obučiti i osigurati radnike koji će podučavati hrvatski jezik; u najkraćem roku djecu i mlade uključiti u obrazovni sustav na nižim razinama (vrtiće, osnovne i srednje škole); omogućiti strancima i izbjeglicama pohađanje tečajeva u ustanovama za obrazovanje odraslih, bez nužnosti posjedovanja domovnice; omogućiti odraslima besplatno završavanje osnovnih i srednjih škola po posebno uređenim programima ukoliko u svojim zemljama nisu imali prilike završiti niže razina obrazovanja; osigurati sustav usavršavanja i podrške obrazovnim radnicima i školskom osoblju prilikom uključivanja djece izbjeglica u vrtiće, škole, više škole i fakultete.

Uključivanjem izbjeglica u obrazovanje neposredno doprinosimo izgradnji njihovih znanja i vještina što je i put kao socio-ekonomskoj neovisnosti. Ne smijemo zaboraviti kako je pored uključivanja djece i mladih u obrazovanje bez ikakvih prepreka, jednako važno u sustav obrazovanja uključiti i odrasle te im olakšati tako daljnji proces integracije. Osim toga, u proces integracije važno je uključiti i domicilno stanovništvo. Zato tražimo da se u cjeloviti sustav obrazovanja uključe aspekti interkulturalnosti kako bi populacija Hrvatske od najranijih faza obrazovanja imala priliku učiti o kulturama, religijama i normama koje su joj nepoznate.

Detaljan program 3. Tjedana IZBJEGLICAma! nalazi se ovdje.

Koordinacija za integraciju okuplja sljedeće organizacije: Društvo za psihološku pomoć, Hrvatski pravni centar, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, CEDIM, Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj, Isusovačka služba za izbjeglice, Hrvatski Crveni križ, UNHCR, Fade In; u suradnji s Inicijativom Dobrodošli!, Kinom Europa, Centrom za kulturu i informacije Maksimir, Are You Syrious?, Institutom za etnologiju i folkloristiku, Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu i Okusom doma.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.06.2016