Obrazovanje mora biti strateški prioritet | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Obrazovanje mora biti strateški prioritet

GOOD inicijativa u javnost je izašla sa zahtjevima kojima se od kandidata na prijevremenim izborima u rujnu traži nedvosmislena strateška potpora razvoju znanosti i obrazovanja.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Luka Tomac

  • A
  • +
  • -

Emina Bužinkić i Mario Bajkuša iz GOOD inicijative u javnost su izašli sa zahtjevima prema kandidatima i kandidatkinjama na nadolazećim prijevremenim parlamentarnim izborima među kojima su određivanje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije kao strateškog nacionalnog cilja, povećanje ulaganja u obrazovanje i znanosti, osiguravanje poticajnog okruženja za korištenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda namijenjenih reformi obrazovanja, nastavak provedbe Cjelovite kurikularne reforme, sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne i srednje škole međupredmetno, a potom i postupno uvođenje tog predemeta kao obveznog, usvajanje Strategije obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja te razvoj i implementacija modela inkluzije djece izbjeglica i djece migrantskog podrijetla u obrazovni sustav.  

Također, od političkih se aktera traži imenovanje budućeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta na mjesto potpredsjednika vlade, izradu zasebnog akcijskog plana provedbe Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije, povećanje izdvajanja u znanost i obrazovanje sa sadašnjih 4,2 posto na 6 posto BDP-a do 2020. godine, odnosno na 7 posto BDP-a do 2030. godine, te rješavanje prepreka uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u škole. 

"Mnoga istraživanja pokazala su demokratski deficit mladih, a škole su podkapacitirane za provođenje kvalitetnog građanskog odgoja i obrazovanja. Nakon eksperimentalne provedbe u 12 hrvatskih škola, uveden je neodgovarajući model građanskog odgoja i obrazovanja. Osim toga, nadležno tijelo zaduženo za usavršavanje nastavnika – Agencija za odgoj i obrazovanje – nije osigurala kvalitetne programe usavršavanja te nije pružila drugim provoditeljima stručnog usavršavanja nastavnika odgovarajući model suradnje", istaknula je Bužinkić, a Bajkuša dodao: "Jedan od predizbornih zahtjeva je i razvijanje modela inkluzivnog obrazovnog sustava djece izbjeglica i djece migrantskog podrijetla, ali i osjetljivosti prema djeci koja su u opasnosti od isključenosti. Potrebno i osigurati njihovu inkluziju i sudjelovanje u školama".

GOOD inicijativa predstavljene će zahtjeve odaslati na očitovanje svim političkim stranakama, a njihovi će odgovori potom biti iskorišteni kao materijal za predizborno sučeljavanje na temu obrazovanja najavljeno za 1. rujna 2016. godine u Hrvatskom novinarskom domu. Podsjećamo, sličan su apel političkim akterima nedavno uputili i iz inicijative Kulturnjaci 2016 tražeći da se odrede prema razvoju kulture kao prema javnom dobru koje je od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.07.2016

VEZANE VIJESTI

Prijevoz ili jamčevina

Piše: Matija Mrakovčić
Mladi su jedina poveznica triju sektora predanih na upravljanje Predragu Šustaru i koalicijskim partnerima iz Hrasta, i upravo je ta skupina obilježila njihov mandat.

Presudan društveni kapital

Piše: Matija Mrakovčić
Kulturnjaci 2016 od svih političkih stranaka i buduće Vlade očekuju da se jasno odrede prema razvoju kulture kao prema javnom dobru koje je od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku.

Naši se učenici osjećaju dijelom kulturne scene

Razgovarala: Matija Mrakovčić
Filip Pintarić govori o specifičnostima obrazovanja u umjetnosti, kurikularnoj reformi, te drugačijem ustroju umjetničke škole u pogledu sudjelovanja učenika i školske hijerarhije.