Obrnuta evolucija | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Obrnuta evolucija

Instalacija Martine Nevistić predstavljena je na festivalu u Montpellieru.

  • A
  • +
  • -

Rad Martine Nevistić Evolucija revolucija gostuje od 27. rujna do 30. listopada u domaine d’O u Montpellieru, kazališnom festivalu u čijem je temelju povezivanje umjetnosti i znanosti. Nakon sudjelovanja na prošlogodišnjem izdanju Summer Laba 2011 Imagine 2020, rad Martine Nevistić predstavljen je i na prošlogodišnjim Perforacijama.

Evolucija revolucija je instalacija koja se bavi poveznicom čovjeka i prirode, te stavlja naglasak na način kojim bi evoluciju čovjeka mogli povezati sa čovjekovim odnosom prema prirodi. Tijekom ljudskih aktivnosti poput urbanizacije ili eksploatacije, čovjek mijenja prirodni okoliš i to često tako da ga narušava, istovremeno stvarajući novi okoliš. Instalacija propituje pojmove manipulacije, koegzistencije, potrebe, ljepote, pa i zarade. Je li čovjekova svijest evoluirala tako da gleda kako izvući korist iz svega? Jesmo li amebe u današnjem vremenu? U koreografskom smislu, propituje gibanje svakog pojedinca prolaskom kroz instalaciju, manipulira gledateljem i izvođačem. Također, bavi se pitanjima čovjekova djelovanja u skladu s prirodom ili obrnute evolucije čovjekova odnosa prema prirodi.

Martina Nevistić bavi se suvremenim plesom. Izvođačica je, autorica i pedagoginja. Osnivačica je O.N.E. gdje radi na autorskim projektima s kolegicom Ivom Korenčić, poput njihova ko-autorskoga prvijenca Silver. Članica je Zagrebačkog plesnog ansambla. Školovala se u Zagrebu, Austriji, u programu Nomad dance academy, te stručno usavršavala u Bruxellesu i Berlinu.

Izvor: Domino

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.09.2012