Oči u oči sa psima | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Oči u oči sa psima

Međunarodna premijera predstave Facing the Dogs, nastale na temelju tekstova devetero europskih autora, bit će održana u kazalištu Schaubühne Lindenfels u Leipzigu.

  • A
  • +
  • -

Europa je neprestana ratna zona. Godina je 2014, stotinu je godina prošlo od izbijanja Prvog svjetskog rata, 75 godina od izbijanja Drugog. I što sada? Psi dolaze odasvuda, na tragu su vam, zabijaju svoje zube ne samo u vaše noge. Na koji način kazalište može govoriti o ratovima i ratnim frontama današnjice, a da ne postane stroj za proizvodnju ratnih slika?

Kazališna predstava Facing the Dogs (Suočavanje sa psima) prati tragove, priče i likove devetero europskih autora na granici rata i ne-rata, čovjeka i zvijeri, zajednice i čopora. Autori su Magdalena Barile, Ivo Briedis, Kristín Eiríksdóttir, Jens-Martin Eriksen, Goran Ferčec, Lothar Kittstein, Alexander Molchanov, Marie Nimier i Andreas Vonder, mjesto radnje je Europa, vrijeme je sadašnje.

Kada se čovjek suoči sa zvijeri koju je sam stvorio, rat je već odavno započeo: rat između banaka, rat na radnom mjestu, rat protiv terorizma, rat cijena.

Tekstovi su nastali tijekom dvogodišnjeg projekta naziva Völkerschlachten (Čovjekove borbe) koji se odvijao u nekoliko faza suradnje između autora i glumaca. To su Andreas Meidinger, Bettina Marugg, David Jeker, David Fischer, Ismail Deniz, Justine Hauer, Laila Nielsen, Maciek Brzozek, Manuel Klein i Philine Bührer. Redatelj je predstave Frank Heuel, a dramaturg René Reinhardt.

Premijera predstave najavljena je za 1. ožujka u 19.30 sati, a reprize su na programu Schaubühne Lindenfelsa od 4. do 8. ožujka.

Izvor: Schaubühne Lindenfels

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.02.2014