Očitovanje na tekst | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Očitovanje na tekst

Prenosimo reakciju organizacije festivala INmusic na autorski tekst Nastavak politike eutanazije, objavljen 29. siječnja 2020. na portalu Kulturpunkt.hr. 

FOTO: Dosta je rezova / Facebook

  • A
  • +
  • -

U nastavku prenosimo očitovanje organizacije festivala INmusic na tekst Nastavak politike eutanazije autora Luje Parežanina objavljen 29. siječnja 2020. na portalu Kulturpunkt.hr. Predstavnici INmusica smatraju kako u navedenom tekstu nije prikazan puni kontekst potpore koja je festivalu dodijeljena u okviru Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture, te kako je time nepravedno prikazana uloga INmusica na spomenutom natječaju.

"Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi pri nadležnom ministarstvu u sklopu kulturne djelatnosti Inovativnih i umjetničkih kulturnih praksi uključuje 6 različitih programskih linija i kriterija temeljem kojih se odobravaju predviđena sredstva od strane nadležnih kulturnih vijeća i stručnih povjerenstava. Jedna od 6 programskih linija unutar djelatnosti Inovativnih i umjetničkih kulturnih praksi jest i podprogramska linija Rock glazba: festivali i klupski programi koja okuplja sve godišnje klupske programe i festivale suvremene autorske glazbe u Hrvatskoj (njih 56 odobrenih u sklopu Javnog poziva za 2020. godinu) i za koje se sveukupno na nacionalnoj razini u proračunu Ministarstva kulture RH godišnje ukupno izdvaja 1,180,000.00 kuna, odnosno manje od 1% ukupnog budžeta za programe javnih potreba u kulturi, tj. 19% cjelokupnog budžeta predviđenog za programe Inovativne i umjetničke kulture prakse, a koja je kao djelatnost u kulturi od strane Ministarstva kulture RH prepoznata i uvrštena u javni poziv za prijavu programa javnih potreba u kulturi tek 2016. godine - pa je valjda po tome Ministarstvu kulture i inovativna", napominju iz INmusicove organizacije.

Dodaju i kako su odobrena sredstva za održavanje izdanja INmusic festivala, kao i odobrena sredstva za druge korisnike unutar programske linije Rock glazba: festivali i klupski programi "dodijeljena prema važećim i za razliku od mnogih drugih programskih linija, mjerljivim i objektivnim kriterijima – [javno dostupnima na linku, a konkretno za programe glazbenih festivala kriteriji javnog poziva su: međunarodna relevantnost programa; kontinuitet održavanja programa; jasno profiliran programski sadržaj s live izvedbama kvalitetnih autora/glazbenika/skupina (predmetnom području ne pripadaju koncerti tzv. cover bendova ni estradne priredbe);programi koji promoviraju hrvatske neafirmirane bendove, afirmirane rock skupine i hrvatske rock glazbenike (minimalno 30% domaćeg programa unutar jedne programske cjeline); dostupnost/pristupačnost publici (cijene ulaznica u skladu s hrvatskim standardima; odgovarajući kapacitet prostora); jasno i detaljno razrađen prijedlog financijske konstrukcije]. Podsjetili bismo da su upravo članovi Udruge Promo u sklopu javnog zagovaranja rock glazbe kao javne potrebe u kulturi 2015. godine zagovarali i uvođenje kriterija da odobreni programi unutar programske linije Rock glazbe: festivali i klupski programi ne budu sufinancirani javnim sredstvima u ukupnom postotku većem od 30% ukupnih troškova realizacije programa. Konkretno, u kontekstu svih odobrenih programa Inovativnih i umjetničkih kulturnih praksi, odobrena sredstva za realizaciju programa INmusic festivala 2020. u ukupnom iznosu izdvojenom za sve odobrene programe Rock glazbe iznosi 8,47%, dok u ukupnom iznosu sredstava osiguranih za programe Inovativnih i umjetničkih kulturnih praksi iznosi 1,6%. Jednako tako, želimo naglasiti da ukupno javno financiranje svih tijela državne i lokalne uprave u realizaciji INmusic festivala niti jedne od 14 godina održavanja festivala nije prelazilo 7% ukupnih troškova realizacije godišnjeg izdanja festivala."

Cjelovito i neizmjenjeno očitovanje organizacije festivala INmusic možete pročitati ovdje.

 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 18.02.2020

VEZANE VIJESTI

Nastavak politike eutanazije

Piše: Lujo Parežanin
Rezultati Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture u području vizualnih umjetnosti i inovativnih praksi donose novu rundu štetnih i neobjašnjivih odluka.