Ocrtavanje prošlosti za budućnost | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Ocrtavanje prošlosti za budućnost

Publikacija Kronologija Galerija Nova 1975 - ? predstavlja pokušaj da se javnost i predstavnici vlasti Grada Zagreba upoznaju s poviješću galerije.

  • A
  • +
  • -

Na tribini održanoj u Novinarskom domu u petak 21. veljače povodom neizvjesne budućnosti zagrebačke Galerije Nova na poziv za sudjelovanjem se nije odazvao nitko od predstavnika gradske vlasti. Galerijom je od devedesetih godina upravljao AGM, čijom se je nedavnom privatizacijom budućnost galerije dovela u pitanje. Voditeljice galerije, nakon neuspješnih pokušaja angažiranja gradskih vlasti po pitanju rješavanja neizvjesnog statusa galerije, održanom tribinom te objavljenom publikacijom pokušavaju skrenuti pozornost na važnost galerije u kulturnom i umjetničkom kontekstu.

Publikacija Kronologija Galerija Nova 1975 - ? je pripremljena u brzini neprimjerenoj skorom obilježavanju četrdesete godišnjice galerije, u pokušaju da se njome omogući javnosti i predstavnicima vlasti Grada Zagreba da se upoznaju s poviješću galerije. Kronologija prikazom umjetnika i projekata prati galeriju od osnutka u okviru Centra za kulturnu djelatnost Socijalističke omladine Zagreba, pa kroz godine upravljanja od strane kustoskog kolektiva WHW / što, kako i za koga

WHW se nada da će im uvid u nju pomoći u nalaženju trajnih i stabilnih riješenja za budućnost Galerije Nova. Publikacija će biti poslana na sve relevatne adrese u upravi Grada Zagreba pri čemu će se zatražiti hitno izjašnjavanje o ovom problemu.

Publikaciju u elektroničkom formatu besplatno možete preuzeti ovdje.

Izvor: WHW

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 25.02.2014

VEZANE VIJESTI

Trasirati budućnost

Piše: Antonija Letinić
Metrom Zagrebačkog holdinga ne mogu se mjeriti povijest ni budućnost jedne javne institucije.