Očuđujući učinak telefonskog poziva | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Očuđujući učinak telefonskog poziva

Izložba Odsutnost teleprisutnosti Dana Okija/Slobodana Jokića bavi se fenomenom telefona i izvornim osjećajem komunikacije s osobom izvan dosega glasa i vida.

12.02.2019 - 08.03.2019 , Zagreb - Galerija VN
  • A
  • +
  • -

U utorak, 12. veljače u Galeriji VN otvara se izložba Odsutnost teleprisutnosti Dana Okija/Slobodana Jokića.

Izložba se bavi fenomenom telefona, a sastoji se od prezentacije starih telefona kao ready-made objekata, usporedbe dviju serija fotografija iz 1997. i 2017. godine, komunikacijskih analogija umjetnikovog adresara i rokovnika te videoprojekcija.

"Estetika teleprisutnosti začeta je preko telefonskih razgovora", stoji u predgovoru izložbe. "To je za generaciju današnjih pedesetogodišnjaka bio osjećaj komunikacije s osobom koja se nalazi izvan fizičkog dosega glasa i vida. Osjećaj se pojačavao kada ste znali da je netko jako daleko ili je u nekoj drugoj vremenskoj zoni, da je kod njega ili nje noć, a vi zovete iz danjeg svjetla. Prije nešto više od stotinu godina realiziran je prvi interkontinentalni razgovor radiotelefonom na relaciji Arlington, SAD - Pariz Francuska, što je tada bilo spektakularno. Danas je pak postojanje teleprisutnosti nešto sasvim uobičajeno".

U utorak, 26. veljače u 18 sati umjetnik predstavlja knjigu i odvija se vodstvo kroz izložbu.

Izložba je otvorena do 8. ožujka.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 08.02.2019