Od biofonije do eksperimentalne glazbe | kulturpunkt

Audio

Od biofonije do eksperimentalne glazbe

Poslušajte drugu emisiju Zvučni pejzaži Radio Studenta koja obrađuje jedan od najuzbudljivijih umjetničkih pravaca današnjice – soundscape.

  • A
  • +
  • -

Emisija SoundScapes/Zvučni pejzaži u eteru Radio Studenta obrađuje, u četiri izdanja, jedan od najuzbudljivijih umjetničkih pravaca sadašnjice – soundscape. U ciklusu emisija ponedjeljkom od 11.20 sati na 100.5 MHz, Anja Stević i Vladimir Tatomir ponudit će osnovne teoretske smjernice soundscapea te predstaviti radove autora koji su obilježili ovaj umjetnički pravac. Prvu emisiju potražite ovdje

Radijske emisije osmišljene su kao svojevrsni povijesno-informativni uvod u međunarodnu izložbu koja će krajem siječnja biti otvorena u Galeriji PM Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Postav izložbe, komplementiran kontekstom i interijerom Galerije PM, predstavit će različite autorske pristupe u oblikovanju zvukovnih ambijentalnih radova. Izložbu organiziraju Kontraakcija, HDLU i Radio Student.

U novoj epizodi emisije, emitiranoj 29. siječnja, tema je biofonija kao jedan od izvora soundscapea. Urednici Stević i Tatomir objašnjavaju spektogram i tehničko bilježenje zvukova, uvode u svijet sound arta i početaka primjene zvuka kao medija u umjetnosti te se osvrću na rane radove Johna Cagea, Briana Enoa i Pierrea Schaeffera kao pionira generiranih, neodređenih zvukova, odnosno: eksperimentalne glazbe.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.01.2015