Od Crne šume do Crnog mora | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Od Crne šume do Crnog mora

Multimedijalna umjetnica i suosnivačica organizacije POPUP Ana Petrović jedina je hrvatska predstavnica na Festivalu suvremene umjetnosti Dunavski dijalozi.

Piše: Matija Mrakovčić

Ana Petrović, LIFRAM, FOTO: Boris Cvjetanović

  • A
  • +
  • -

Festival suvremene umjetnosti Dunavski dijalozi pokrenuli su 2012. godine novosadska galerija Bel art i njena ravnateljica Vesna Latinović te povjesničar umjetnosti Sava Stepanov. Dunavska geografija, od Crne šume do Crnog mora, spaja "razvijenu" centralnu Europu s manje razvijenim zemljama kriznog zapadnog balkanskog područja i zemljama bivšeg Istočnog bloka, ističu organizatori, a u svjetlu integracijskih procesa u okviru Europske unije. Na festivalu je do sada sudjelovalo preko 350 umjetnika, kustosa i teretičara umjetnosti iz podunavske makro regije (Njemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunjska, Bugarska, Moldavija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Češka). 

Ovogodišnji festival na temu "Umetnost u okruženju globalne nesigurnosti" nudi 14 izložbi umjetnika iz podunavske regije u više izlagačkih prostora u Novom Sadu, u razdoblju od 29. kolovoza do 15. rujna. Izložbe će otvoriti Mladen Lučić, savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre, koji je ujedno i "kritičar u fokusu" ovogodišnjih Dijaloga. Uz izložbe Uroša Weinbergera, Milene Jovičević, Premec Daniela i Nele Hasanbegović, diSTRUKTURA-e, Žolta Kovača, Ivane Ivković, grupe Škart i drugih europskih umjetnika, jedina hrvatska predstavnica na manifestaciji bit će Ana Petrović čija će samostalna izložba biti otvorena u novosadskoj Galeriji Rajka Mamuzića 30. kolovoza. Tekst za izložbu Ane Petrović pisala je Branka Benčić.

Ana Petrović multimedijalna je umjetnica koja se u svom radu bavi istraživanjem granica medija. Rođena je 1985. godine u Bjelovaru. Godine 2011. diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a od iste godine u istoj instituciji postaje asistentica iz umjetničkog područja, umjetničkog polja likovne umjetnosti, umjetnička grana animirani film i novi mediji. Članica je HDLU-a Osijek. Suosnivačica je umjetničke organizacije POPUP koja djeluje od 2012. i kojoj je cilj proširiti svijest o postojanju suvremene umjetnosti u alternativnim izlagačkim prostorima. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.08.2016

VEZANE VIJESTI

Nevidljivo kulturno pismo grada Osijeka

Piše: Ivana Đerđ-Dunđerović
Intenzitetom, raznorodnim umjetničkim praksama i imenima osječki POPUP nastoji oponirati tradicionalizmu institucija koje programe realiziraju iz gradskih proračunskih izvora.

ABECEDA: Ima li života na osječkoj sceni?

M-art, Phonogram, Format C, POPUP, Acting Like a Child, PLANTaža, StripOs, Slama, Weksflick, Teatar to go, Institucija, Shine... Nezavisna kulturna scena u Osijeku nezadrživo raste.

Odjeci kulturne strategije u osječkoj urbanoj memli

Piše: Ivana Đerđ - Dunđerović
Zbir natražnjačkog i kvaziumjetničkog bivanja smjestio je Osijek u zrakoprazni prostor u kojemu je rafalno odjeknula vijest o kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020.