Od Daeša do transrodnih politika | kulturpunkt

Vijesti Izdavaštvo

<

Od Daeša do transrodnih politika

Verso je objavio "književnu kompilaciju" svojih ključnih ovogodišnjih izdanja.

Pripremio: Vatroslav Miloš

FOTO: Pal Hansen / Observer New Review

  • A
  • +
  • -

Izabrani dijelovi iz knjiga Patricka Cockburna, Johna Bergera, Kennetha Goldsmitha, Gabrielle Coleman, Shulamith Firestone, Matthewa Beaumonta, Juliet Jacques, Tariqa Alija, Pabla Iglesiasa i Tejua Colea dostupni su kao besplatna "književna kompilacija" naslovljena Verso Mixtape 2015

Ovom je elektroničkom kompilacijom pokriven tek dio tema kojima su se Versova ovogodišnja izdanja bavila, od uspona “Islamske države” i  mogućnostima nove ljevice u Španjolskoj i Velikoj Britaniji, preko noćnog istraživanja Londona i poetičke povijesti New Yorka, do transrodnih politika i novih strujanja u povijesti i teoriji umjetnosti. 

Ovdje posebno ističemo Trans, memoar Juliet Jacques, britanske spisateljice koja je o svom životu i iskustvima transrodne osobe pisala u kolumni A Transgender Journey za The Guardian. "Trans predstavlja priču o njenom iskustvu do ovog trenutka u vremenu", ističe se, "priča je to o odrastanju i definiranju samog sebe, kao i o dinamičnim promjenama u svijetu rodnih politika".

Verso Mixtape 2015 možete besplatno skinuti ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.12.2015

VEZANE VIJESTI

Roman kao kapitalistička činjenica

Piše: Tomislav Žilić

U knjizi Građanin: Između povijesti i literature Franco Moretti nudi analizu razvoja romana kao književne vrste koju je nemoguće odvojiti od uspona i razvoja srednje klase.

Biti nigdje

Piše: Vatroslav Miloš
Krajem rujna navršit će se 75 godina od smrti Waltera Benjamina u izbjeglištvu na francusko-španjolskoj granici.

Granice političkih i društvenih mogućnosti

Pripremio: Tomislav Žilić

U nakladi Verso Booksa izlazi serija od četiri naslova posvećena promišljanju o potencijalnim razvojima suvremenog društva u sjeni destruktivnog utjecaja kapitala.