Od demonstracija do izvanrednog stanja | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Od demonstracija do izvanrednog stanja

Nasilje upereno protiv novinara povećalo se za 13 posto u drugom kvartalu 2016. godine, pokazuje izvještaj platforme Mapping Media Freedom.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Lowy Institute

  • A
  • +
  • -

Prema prikupljenim podacima, između 1. travnja i 30. lipnja 2016, ubijeno je dvoje novinara, potvrđeno je 60 incidenata s fizičkim ozljedama, u 41 incidentu pritvoreni su profesionalni medijski radnici, podneseno je 45 kaznenih i građanskih tužbi, zabilježeno je 80 provjerenih izvještaja o zastrašivanju, što uključuje psihološko zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, cyberbullying i klevetanje, 15 je puta novinarski rad bio cenzuriran ili promijenjen te je u 73 slučaja obustavljeno novinarsko praćenje priče.

Kao glavni razlog povećanja nasilja uperenog protiv novinara navodi se situacija u Turskoj koja se intenzivirala i prosvjedi koji su postali nasilni u svim zemljama – od Francuske do Finske. Dvanaest fizičkih napada s ozljedama dogodili su se u Francuskoj, a u određenom broju njih izgleda da su novinari bili meta policajaca. 

Novinari su uhićeni i pritvoreni najmanje 41 put, većina uhićenja dogodila se u Turskoj, a nastavljaju se i dalje. Agencije javljaju da je 17. kolovoza turska policija privela najmanje 24 osobe zaposlene u dnevniku Özgür Gündem, koji je zabranjen pod sumnjom da podržava Kurde, čime je broj uhićenih medijskih radnika pod izvanrednim stanjem uvedenim zbog pokušaja puča, porastao na 99. Također, privedena su još četiri reportera drugih medijskih kuća koji su izvještavali o policijskoj akciji u redakciji Özgür Gündem.

Mapping Media Freedom zajednički je poduhvat Europske federacije novinara (EFJ) i Reportera bez granica (RSF), financijski potpomognuta Europskom komisijom.

Čitav izvještaj možete pročitati ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.08.2016

VEZANE VIJESTI

Veća zaštita za novinare

Piše: Vatroslav Miloš
Vijeće Europe usvojilo je niz uputa koje bi trebale osigurati zaštitu novinarstva i sigurnosti novinara u 47 država članica.

Pitanje transparentnosti i političke neovisnosti

Piše: Matija Mrakovčić
Praćenje medijskog pluralizma u Hrvatskoj u 2015. godini najrizičnijom je ocijenilo medijsku pismenost za koju ne postoji nikakav napredak u područjima medijske i obrazovne politike.

Stati na kraj nekažnjavanju zločina

Piše: Matija Mrakovčić
Međunarodna deklaracija o zaštiti novinara obraća se trima ključnim grupama: novinarima, medijskim organizacijama i državnim institucijama.