Od dizajna do konceptualne umjetnosti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Od dizajna do konceptualne umjetnosti

Izložba Krivotvorine, dezinformacije i smrznute slike donosi pregled rada jednog od naših najznačajnijih konceptualnih i medijskih umjetnika Dalibora Martinisa.

16.05.2017 - 26.05.2017 , Split - Multimedijalni kulturni centar
  • A
  • +
  • -

U utorak, 16. svibnja, u 20 sati u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u sklopu splitskog Doma mladih održava se otvorenje izložbe Krivotvorine, dezinformacije i smrznute slike - dizajn Dalibora Martinisa 70-ih i 80-ih.

Izložba predstavlja pregled dizajnerskog rada jednog od najznačajnijih hrvatskih konceptualnih i medijskih umjetnika Dalibora Martinisa, kojemu je prije svega nekoliko mjeseci priređena i velika retrospektiva u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Riječ je većinom o izložbenim plakatima realiziranima u kontinuitetu od ranih 70-ih do kasnih 80-ih godina za Galeriju suvremene umjetnosti (današnji MSU) u Zagrebu, filmskim plakatima za autore kao što su Rajko Grlić i Lordan Zafranović, ali i referentnim umjetničkim projektima idejno bliskim Martinisovoj dizajnerskoj produkciji. Izložba uključuje i takozvane televizijske grafike (telope) koje je Martinis dizajnirao u suradnji sa Sanjom Iveković za Radioteleviziju Zagreb 70-ih. Kao i nedavna mini-retrospektiva Željka Borčića u HDD galeriji i retrospektiva plakata Gorkog Žuvele upravo održana u Galeriji umjetnina u Splitu, ova izložba također otvara i iznimno zanimljivu temu konceptualne umjetnosti i dizajna.

Izložba će biti popraćena predavanjem Ovaj plakat nije dobar plakat - Grafički dizajn i konceptualna umjetnost, koje će u prostorijama Umjetničke akademije u Splitu (Zagrebačka ulica 3) održati Marko Golub, jedan od kustosa. 

Uz Goluba, za postav izložbe zaslužni su Miranda Veljačić i Oleg Šuran koji, zajedno s drugim kustosom Dejanom Kršićem potpisuje i grafički dizajn.

Izložba je otvorena do 26. svibnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 12.05.2017