Od dizajna do turbofolka | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Od dizajna do turbofolka

Fraktura najavljuje izlazak knjige Popkalčr, zbirke eseja i kritika Branka Kostelnika iz područja suvremene popularne kulture.

  • A
  • +
  • -
U esejima i kritikama sadržanima u knjizi Popkalčr Branko Kostelnik pokazuje koliko popularna kultura posljednjih desetljeća nemjerljivo utječe na svakodnevicu, ali i kako je visoku kulturu nemoguće zamisliti bez njezine popularne komponente. 

U Popkalčru Kostelnik se bavi svim pojavnostima popularne kulture – najviše, naravno, glazbom, ali jednako zanimljive tekstove ispisuje i o dizajnu, likovnosti te fenomelogiji kiča i turbofolka. Popkalčr bez sumnje daje odličan uvid u povijest pop-kulture u nas posljednjih petnaestak godina te iscrtava okvire u kojima se ona u različitim političkim okolnostima manifestirala. 

Branko Kostelnik je novinar, publicist i glazbenik, rođ­en u Osijeku 1961. godine. Magistrirao je sociologiju kulture na Sveučilištu u Ljubljani. Radi u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Tijekom devedesetih i početkom 2000-ih tekstove, eseje, intervjue, kritike i recenzije s područja glazbe i pop kulture i suvremene umjetnosti objavljuje na Radiju 101 te u listovima Danas, Nedjeljna Dalmacija, Pop extra, Nedjeljni Vjesnik, zatim u Vijencu, Zarezu, Večernjem listu, Jutarnjem Listu, Globusu, Dnevniku te u časopisima Elle, Quorum, Rijeka, Balkanis i Konture. Utemeljitelj je i leader art rock grupe Roderick koja u u devedesetim djeluje pod imenom Roderick Novy (pet samostalnih albuma, četiri kompilacije). Autor je brojnih performancea grupe od kojih je najznačajniji onaj s guruom hrvatske suvremene umjetnosti Ivanom Kožarićem. Suradnik je Enciklopedije hrvatske pop i rock glazbe. U izdanju Frakture objavio je knjigu intervjua Moj život je novi val
Izvor: Fraktura
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.06.2011