Od električne poezije do koreografije kratkog daha | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Od električne poezije do koreografije kratkog daha

Digitalni artefakti i nesigurne mreže godišnji je rezidencijalni projekt za studente Odsjeka za animirani film i nove medije ALU.

09.11.2016 , Zagreb - Jedinstvo
  • A
  • +
  • -

Već niz godina Odsjek za animirani film i nove medije organizira godišnje residency projekte sa studentima Odsjeka. Kroz gostovanja, radionice i predavanja inspirativnih, inovativnih, radikalnih i eksperimentalnih kulturnih i umjetničkih praktičara i teoretičara, studentima svojeg i srodnih odsjeka, te drugih fakulteta, približavaju one vrste umjetničkih praksi s kojima se nemaju prilike susretati u redovitom programu svojih studija. Kroz intenzivnu komunikaciju studenti će biti u direktnom kontaktu sa svijetom u kojemu nerijetko nakon projekta počinju djelovati i surađivati. Voditelji radionica ove godine su: Deborah Hustić, Damir Bartol Indoš, Ivan Slipčević, Ivana Meštrov, Emina Višnić, Vanja Babić, Marta Banić, Vida Guzmić, Bojan Mucko, Nikolina Pristaš, Sonja Pregrad, Tin Dožić, Marko Tadić, Una Bauer, Tamara Bilankov i Sandro Đukić. Oni će voditi radionice čije teme sežu od električne poezije i analognih sjećanja do društvenih igara i koreografije kratkog daha. 

Naziv ovogodišnjeg zbivanja je Digitalni artefakti i nesigurne mreže,  a održava se od 4. do 8. studenog. Predstavljanje istraživačkog procesa održat će se u srijedu, 9. studenog u 19 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. 

Projekt, odnosno šestodnevno zbivanje Digitalni artefakti i nesigurne mreže u prostorima velike dvorane Pogona Jedinstvo sastoji se od cjelodnevnog rada koncipiranog kao niz čitanja, diskusija, šetnji, razgovora, prezentacija, participativnih eventa, izvedbi i performansa, radionica koje vode umjetnici i studenti za studente i učenike srodnih srednjih škola. Kompletan program se provodi unutar šest dana kao svojevrsni laboratorij-residency. 

Kako bi istražili prostor između tradicionalnog umjetničkog ‘objekta’ i njegove inačice u suvremenom medijskom kontekstu kodiranja predlažemo projekt unutar kojeg se proces kodiranja, transmisije i prevođenja, odnosno konverzije digitalnih artefakata manifestira u obliku živog objekta/organizma kojeg čine nematerijalna svojstva kao što su jezik, zvuk, svjetlo, ali i njegovog odnosa i smještanja u svijet oko sebe – u zajedništvo, gostoprimstvo, dijeljenje i solidarnost. U svijetu u kojem je svaka slika, riječ i zvuk prevodiv u kompjuterski kod, smatramo da je područje preračunavanja informacije u digitalni format početna točka istraživanja koje se potom amplificira u istraživanje komunikacije između digitalnih formata, i njenog odjeka u analognom svijetu – u svijetu ljudskih bića i našeg društvenog/povijesnog konteksta.

Posebno područje interesa je mogućnost kopiranja, hackiranja, i dijeljenja koje virtualni sistemi dozvoljavaju i koja može poslužiti kao suvremena forma détournementa odnosno Bricolagea, i de Certeovog pojma taktike – gdje se oni bez moći koriste formama moćnih. Taktika slabih. Polje javne sfere odvija se virtualno, društvene mreže kao što je Facebook mogu se koristiti i za radikalno umrežavanje, Twitter može služiti kao platforma za zajedničku poeziju, a online video servisi od holivudskih blockbustera čine predivne artefakte pikseliziranih ostataka nekoć moćne slike …

Više potražite ovdje.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.11.2016