Od filma strave do britanskog sitcoma | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Od filma strave do britanskog sitcoma

Novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa posvećen je znanstvenofantastičnom filmu, umjetniku i profesoru Ivanu Ladislavu Galeti te nastavi filma i medijske kulture.

Andrei Tarkovsky, Solaris (1972)

  • A
  • +
  • -

Novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa (77–78) donosi tematski blok o znanstvenofantastičnom filmu i filmu strave, s tekstovima Dinka Štimca, Krunoslava Lučića, Nikole Đokovića, Dejana Durića, Željke Matijašević i Barbare Pleić TomićOvogodišnji je Ljetopis posvećen i nedavno preminulom umjetniku i profesoru Ivanu Ladislavu Galeti, a o njemu i njegovu radu pišu Marko Golub, Vanja Obad i Duško Popović.

Uz studije o trima filmskim autorima, Nuriju Bilgeu Ceylanu i braći Dardenne, iz pera Mirze Skenderagića i Miroslava Sikavice, dvobroj donosi i studiju Tihonija Brčića o kategorizaciji crnoga kadra te istraživanje Ivana Maloče o hrvatskome igranom filmu iz produkcijske perspektive.

Poseban prilog dvobroja namijenjen je nastavi filma i medijske kulture, s tekstom Josipa Vujčića o razvoju novijeg britanskog sitcoma.

Unutar korica časopisa nalaze se i redovite rubrike osvrta na nedavne festivale i nove knjige, dok se u rubrici o kinorepertoaru mogu pronaći tekstovi o filmovima 12 godina ropstva, Američki varalice, Dodir grijeha, Nebraska, Velika ljepota i Venera u krznu, za koje su zaslužni Mario Slugan, Tomislav Čegir, Dragan Jurak, Aldo Paquola, Feđa Gavrilović i Višnja Vukašinović.

Hrvatski filmski ljetopis možete nabaviti na blagajni kina Tuškanac, u knjižari Vuković & Runjić i Shopu Kina Europa te direktno kod izdavača, Hrvatskog filmskog saveza.

Izvor: HFS

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.11.2014