Od Freuda do Irigaray | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Od Freuda do Irigaray

Drugo izdanje Uvoda u psihoanalitičku teoriju Anthonyja Elliotta jedan je od ključnih pregleda razvoja psihoanalitičke teorije.

  • A
  • +
  • -

Elliott iznosi kritički pregled tzv. klasične psihoanalize, zatim ego-psihologije, teorije objektnih odnosa, teorije Melanie Klein, lakanovske i postlakanovske teorije te psihologije sebstva Heinza Kohuta. Njezino drugo, revidirano izdanje predstavlja i istraživanje psihoanalitičkih pristupa rasi i postkolonijalnoj teoriji od Fanona do Bhabe, kao i pogled na studije roda feminističkih teoretičarki kao što su Judith Butler, Helene Cixous i Luce Irigaray.

Njegova knjiga naglašava važnost psihoanalitičke teorije za kritičku analizu društva što Elliotta po temeljnoj orijentaciji čini bliskim autorima Frankfurtske škole.

Anthony Elliott jedan je od istaknutijih teoretičara psihoanalize i kulture. Temeljno obilježje njegova teorijskog pristupa jest izniman uvid u teorijsku psihoanalizu te povezivanje kliničke psihoanalize sa suvremenim kulturnim i društvenim strujanjima. Elliot je redovni profesor na University of the West of England te direktor njegova Centra za kritičku teoriju.

Knjiga Uvod u psihoanalitičku teoriju izlazi u prijevodu Irene Matijašević i nakladi AGM-a. 

Izvor: AGM

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.10.2012

VEZANE VIJESTI

Književnost kroz psihoanalitičku optiku

Knjiga Željke Matijašević Uvod u psihoanalizu: Edip, Hamlet, Jekyll/Hyde zamišljena je kao uvod u psihoanalitičku književnu kritiku preko analiza djela autora kojima je posvećeno