Od Kokoške do Surogata | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Od Kokoške do Surogata

Hrvatski kratkometražni i animirani filmovi predstavit će se na festivalima diljem svijeta.

Dorotea Vučić, Lili na mjesecu, 2013.

Pet hrvatskih kratkometražnih filmova ovog će tjedna biti prikazano na festivalima u brazilskom Rio de Janeiru, britanskom Yorku, španjolskoj Alcali i libanonskom Louaizeu, a na međunarodnom festivalu animacije na Tajvanu bit će prikazan poseban program posvećen najboljim hrvatskim animiranim filmovima. 

Na Međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova u Rio de Janeiru - Curta Cinema, koji se održava od 5. do 12. studenog, bit će prikazani nagrađivani film Kokoška redateljice Une Gunjak te eksperimentalni film A.D.A.M. Vladislava Kneževića. Kokoška priča o djevojčici Selmi koja u opkoljenom Sarajevu dobija kokoš na poklon, dok je A.D.A.M. eksperimentalni film o autonomnoj bespilotnoj letjelici za rudarsko istraživanje asteroida koja počinje samostalno djelovati i odbijati svaku komunikaciju s operaterima satelitske tvrtke koji je pokušavaju pratiti.

Na Festivalu kratkometražnog filma Aesthetica koji se od 6. do 9. studenog održava u Yorku u Velikoj Britaniji, bit će prikazani Pragovi redateljice Dijane Mlađenović. Film govori o nasilnim deložacijama "nepodobnih", mahom građana srpske nacionalnosti, iz njihovih stanova za vrijeme rata u Hrvatskoj. Na 44. festivalu španjolskog i europskog kratkometražnog filma ALCINE, koji će se održati u Alcali kraj Madrida od 7. do 14. studenog, bit će prikazan film Ko da to nisi ti redatelja Ivana Sikavice. Film otkriva večernju situaciju dva para koju je zabilježila snimka malene kućne kamere. Parovi slušaju maštarije svojih partnera koje ih uzbuđuju, ali ih poslije deprimira pomisao o čemu su oni zapravo razmišljali. Naposlijetku, na Međunarodnom festivalu Notre Dame University koji će se održati u libanonskom gradu Louaizeu od 9. do 16. studenog, bit će prikazan film Lili na mjesecu redateljice Doroteje Vučić. Film govori o djevojčici Lili čije su noći ispunjene jezom. Svake noći u njezinu sobu ulazi Čudovište, a ona ne može zvati roditelje u pomoć jer je prestala govoriti.

Na Međunarodnom festivalu animacije Kuandu na Tajvanu, koji se održava od 31. listopada do 8. studenog, bit će prikazan poseban program posvećen najboljim hrvatskim animiranim filmovima poput Surogata Dušana Vukotića, Don Kihota Vlade Kristla, Satimanija Zdenka Gašparovića i Škole hodanja Borivoja Dovnikovića. Selekciju filmova potpisuju programatorica festivala Chi-Sui Wang te animator i umjetnički ravnatelj Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb Daniel Šuljić, koji će u sklopu festivala održati i dva predavanja – jedno o povijesti animacije u Hrvatskoj, a drugo o zvuku u animiranim filmovima. Također, u panoramskom programu bit će prikazan i slovensko-hrvatski animirani film Koyaa Cvijet Kolje Sakside.

Izvor: HAVC

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.11.2014