Od komunističkog horizonta do kraja svijeta | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Od komunističkog horizonta do kraja svijeta

Tijekom deset dana u MaMi Zagreb možete poslušati predavanja tri iznimne intelektualke.

Jodi Dean

  • A
  • +
  • -

Jodi Dean će u utorak, 10. lipnja, u 19 sati u MaMi izlagati o svojoj knjizi Komunistički horizont (2012.) u kojoj tvrdi da komunizam nije propao već da predstavlja horizont svake politike koja danas zavrjeđuje to ime. Komunizam, a ne radikalna demokracija ili anarho-fragmentizam, jest mjera kako da se bori protiv kapitalističkog sistema koji proizvodi ekološku katastrofu, novi fašizam i ekstremnu nejednakost.

Jodi Dean predaje političku filozofiju i medijsku teoriju u Genevi, New York.

Grupa 22 i Multimedijalni institut pozivaju vas na predavanje Margit Mayer u utorak, 17. lipnja, u 19 sati, o proturječjima između različitih urbanih društvenih pokreta u kontekstu neoliberalnog grada. Da bi se nadišle proturječne pozicije i izgradila savezništva između kulturnih aktivista, skvotera, aktivista za zajednička dobra i javne usluge, aktivista za pravo na stanovanje, sindikata i aktivista za prava socijalno marginaliziranih skupina potrebno je sagledati procese raslojavanja među stanovništvom koje proizvode različite strategije tržišnog pozicioniranja gradova.

Margit Mayer je istaknuta njemačka politologinja i sociologinja grada. Od 1990. do umirovljenja predavala je komparativnu i sjevernoameričku politiku na Freie Universität u Berlinu. Profesorica je na Centru za metropolitanske studije na Tehničkom sveučilištu u Berlinu.

U predavanju u petak, 20. lipnja, u 19 sati, Oksana Timofejeva će analizirati političke i filozofske aspekte tematike katastrofe, apokalipse, kraja povijesti i kraja svijeta. Za razliku od predodžbi budućnosti kao nadolazećih kataklizmi, predavanje će ponuditi novi pojam vremena katastrofe kao onog koje raskida s vremenom povijesne zbilje i povezuje naše iskustvo s prošlošću. Katastrofa je ono što definira granice kolektiva i istinsko značenje onoga što zovemo povijest. Vrijeme katastrofe nije budućnost, već sadašnjost koju možemo pojmiti samo kao prošlost – vrijeme kao takvo je katastrofično.

Oksana Timofejeva je istraživačica na moskovskom Institutu za filozofiju Ruske akademije znanosti, istraživačica na berlinskom Sveučilištu Humboldt te članica umjetničkog kolektiva Chto delat?.

Izvor: mi2

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.06.2014