Od otpora zagađenju do skvotiranja u Nizozemskoj | kulturpunkt

Najave Program

<

Od otpora zagađenju do skvotiranja u Nizozemskoj

Jedanaesti Balkanski anarhistički sajam knjiga donosi niz diskusija, film o pobuni u Bosni i Hercegovini, izložbu Vlade Marteka i stotine antiautoritarnih i anarhističkih naslova.

07.04.2017 - 09.04.2017 , Zagreb - AKC Medika

Jedanaesti Balkanski anarhistički sajam knjiga održat će se od 7. do 9. travnja u AKC Medika, Pierottijeva 11.

Ovogodišnji BASK donosi niz diskusija - o otporu zagađenju u Čileu, populizmu u društvenim pokretima, ali i mainstream politici, pa će anarhisti iz SAD-a govoriti o otporu u eri Trumpa. Bit će prikazan film Huligladni o pobuni u Bosni i Hercegovini te njenim odjecima, a održat će se i dvije panel diskusije o skvotiranju i migraciji, u sklopu kojih će različiti kolektivi govoriti o ove dvije teme. 

Tijekom sva tri dana sajma biti će postavljena izložba Vlade Marteka pod nazivom Zatočena umjetnost te će biti dostupno na stotine antiautoritarnih i anarhističkih naslova, a na sajmu sudjeluju kolektivi i inicijative iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Italije, Grčke, Makedonije, Austrije, Čilea, SAD-a, Rumunjske, Velike Britanije...

Ovogodišnji Anarhistički sajam knjiga (trinaesti po redu) u Zagrebu održava se kao 11. Balkanski anarhistički sajam knjiga (BASK) koji se svake godine održava u drugom gradu od 2003. godine. BASK se do danas održao u ovim gradovima: Ljubljana (2003), Zagreb (2005), Sofija (2008), Solun (2009), Zrenjanin (2010), Skopje (2011), Ljubljana (2013), Mostar (2014), Zadar (2015) i Ionnina (2016), a 2017. se opet vraća u Zagreb. BASK okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret, te sve zainteresirane. 

Osnovna ideja sajma je predstaviti anarhističku/slobodarsku literaturu i djelovanje što širem krugu ljudi, te stvoriti mjesto susreta i otvoriti diskusije važne za sam pokret i društvo. Tijekom godina postojanja sajam je okupio velik broj sudionika i sudionica, a na tisuće ljudi je posjetilo sajam i sudjelovalo u programu.

Detalje programa pogledajte na istaknutoj poveznici.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.04.2017