Od plastične kirurgije do sadomazohizma | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Od plastične kirurgije do sadomazohizma

Samo žene izložba je fotografija Rina Gropuzza koji osim izražene naklonosti prema ljepoti forme iskazuje i svojevrsni pomak ka provokaciji gledatelja s elementima (auto)ironije.

21.12.2017 - 12.01.2018 , Rijeka - Galerija Kortil
  • A
  • +
  • -

Samo žene naziv je nove izložbe fotografija Rina Gropuzza koja se u riječkoj galeriji Kortil otvara u četvrtak, 21. prosinca 2017. u 19 sati

"Rino Gropuzzo, vrsni fotograf istaknute karijere i međunarodno profiliranog statusa ponovno izlaže u gradu koji je ishodište njegove profesionalne priče o zaljubljenosti u vizualnost.

Ovaj, prije svega poznat i plodonosan autor u području modne, reklamne, beauty i erotske te pejzažne fotografije nanovo nam podastire neke od fragmenata svog stvaralaštva i time podsjeća na bogatstvo vlastita opusa. Izražajnost njegova rada određena je specifičnim zakonitostima modnog i reklamnog (pri)kazivanja kojima se posvećuje od početaka svog profesionalnog djelovanja. 

Kanonizirana ljepota u motivu ženskog akta i prikaza, ujedno i tema ove izložbe, središnji je lokus po kojem je Gropuzzo znan. Za istaknuti je kako su ovdje predstavljeni radovi poglavito dekontekstualizirani prikazi (po svojoj originalnoj funkciji) koji (re)imenovanjem dobivaju nova značenja institucionalizirane umjetničke prakse.

Prepoznato je već kako autor osim izražene naklonosti prema ljepoti forme iskazuje i svojevrsni pomak ka provokaciji gledatelja s elementima (auto)ironije. Međutim, elemente voajerizma, fetišizma, sirovosti erotskog moguće je proširiti u višesmislenosti prisutnih simbola. Izbor ovih radova (neočekivano) ukazuje na mogućnost problematiziranja trošnosti i prolaznosti tijela te ljepote same. Derutna arhitektura, sasušeno lišće i blato, rukavice za čišćenje kao aluzija na propadanje i nečisto ili nadalje, naizgledna anoreksija; ožiljci; falusoidni bodljikavi (!) kaktus; anti-konotativno cvijeće i bezlične maske potencijalno su znakovlje mnogih asocijacija. Od plastične kirurgije do (sado)mazohizma. Od medikalizacije tijela do reproduktivne autonomije. Od naturalizirajuće sugestivnosti smrtnosti do objektivizacije...", piše o izložbi kustos Tomislav Čop.

Izložba ostaje otvorena do 12. siječnja  2018.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 20.12.2017