Od podanika do građana | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Od podanika do građana

Zbornik radova o razvoju građanske kompetencije mladih u Hrvatskoj osigurava i pregled situacije u susjednim zemljama.

08.11.2016 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović
  • A
  • +
  • -

Dok se govori o sve većoj prisutnosti neuvažavanja različitosti, veličanja fašizma i nedemokratskih stavova mladih, postojeće obrazovanje ne doprinosi dovoljno razvoju njihove građanske kompetencije niti odgovoru na ove izazove. Postojanje snažne veze između vrsta obrazovnog programa te razine političkog znanja i demokratskih stavova maturanata upućuje na važnu ulogu i nedovoljno prepoznat potencijal koji škole imaju. Uvođenje građanskog odgoja je nužno za usvajanje relevantnih političkih i ljudsko-pravnih znanja, vještina i vrijednosti kod mladih.

Predstavljanje zbornika Od podanika do građana: Razvoj građanske kompetencije mladih održat će se u utorak, 8. studenog, u 11 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. 

Predstavljanje će otvoriti Branislava Baranović, ravnateljica Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, i Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a. Uz moderiranje Marka Kovačića s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, o zborniku, ali i široj temi obrazovnih politika i građanskom odgoju i obrazovanju, govorit će prof. dr. sc. Vedrana Spajić Vrkaš, redovna profesorica Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Eli Pijaca Plavšić iz Foruma za slobodu odgoja i Martina Horvat iz GONG-a.

Zbornik radova u izdanju Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu doprinosi cjelovitom prikazu razvijenosti građanske kompetencije mladih u Hrvatskoj, ali osigurava i pregled situacije u susjednim zemljama. Zbornik sadrži tekstove istraživača i istraživačica s relevantnih akademskih institucija diljem Hrvatske i regije (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina) i ima za cilj nadovezati se na već postojeća politološka, sociološka i pedagoška istraživanja mladih.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.11.2016